LF Maasroute | Maastricht - Ohé en Laak

  • Afstand 47 km

  • Maastricht - Ohé en Laak

Op dit stuk van de route werken mens en rivier innig samen aan een nieuw rivierlandschap. In dit Limburgse landschap is de Maas al eeuwenlang de architect. Het is de Maasvallei, waar stroomgeulen ontstaan doordat de rivier grind afzet en weer meeneemt. Je fietst in een gebied in ontwikkeling. Van oudsher probeerde de mens de rivier te temmen met dijken en stuwen, maar uiteindelijk bleek dat averechts te werken.

Lees hieronder verder

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.Bij extreem hoogwater kon het water alleen nog maar het land in stromen. Dat gebeurde voor het laatst in 1993, met overstromingen op grote schaal. Met het project Grensmaas krijgt de rivier weer de ruimte, zodat ze naar hartenlust kan wassen en aflopen. Het project is gestart in 2008 en in 2025 moet het klaar zijn.

Onderweg kom je langs stukken waar nog hard gewerkt wordt aan het ontgrinden en het herstellen van de uiterwaarden. Het is een goed voorbeeld van hoe Nederlanders tegenwoordig omgaan met water. Een mooie bijkomstigheid is het natuurschoon dat we erbij krijgen. Het project levert ongeveer duizend hectare nieuwe natuur op. Daar waar niet meer gewerkt wordt, zie je het resultaat al. Je fietst door een dynamisch gebied van plassen en bossen rond de grillige rivier. Als je geluk hebt, zie je een ijsvogel of een visarend. Let ook op de afgeknaagde wilgen langs de oevers. Hier waren bevers aan het werk!

Terug naar de gehele LF Maasroute

Ontdek alle etappes

Met onze toeristische partners

Duik de regio in

Getipt door kenners van de regio

Hoogtepunten op de etappe

Leuke adresjes voor een stop of overnachting

Een warm welkom

Extra service en gemak

Goede voorbereiding

Een fietstocht begint met de voorbereiding thuis. En daarmee begin meteen ook de voorpret. Wat neem ik mee? Ga ik met de trein naar het beginpunt? Welke fietsgids is er van de route? Op deze vragen geven we hier graag antwoord. Dit geldt voor zowel de LF Maasroute, LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute als de LF Waterlinieroute.

Lees meer
Voor de pauzedag of om te proeven

Dag- en weekendtochten nabij de etappe

Vraag je herinnering aan, deel je ervaring of download de GPX-track

Niet vergeten