LF Maasroute | Maasbommel - Aalst

  • Afstand 54 km

  • Maasbommel - Aalst

Bij Heusden neem je afscheid van de Maas: volgens Rijkswaterstaat eindigt de rivier hier. Je fietst een gebied in waar sinds de middeleeuwen flink aan de rivier is gewerkt. Ze is afgedamd, verlegd, nieuw gegraven zelfs. Het water vervolgt zijn weg naar de Noordzee via andere rivieren, armen en vertakkingen. Je volgt de Afgedamde Maas. In dit gebied dat vroeger zo is geteisterd door wateroverlast, is nu een lieflijk landschap waar de rivier breed en vriendelijk doorheen kabbelt.

Oeverzwaluwen, ijsvogels en vuurlibellen voelen zich hier thuis. Dijkhuisjes liggen diep tegen de dijk genesteld. De Afgedamde Maas kronkelt 17 kilometer lang als grens van Gelderland en Noord-Brabant. Een paar kilometer voor het einde stuiten we bij Andel op een indrukwekkende sluis. Deze scheidt het water van Maas en Waal en maakt tegelijk scheepvaart tussen beide rivieren mogelijk.

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.Terug naar de gehele LF Maasroute

De LF Maasroute in acht volwaardige etappes

Met onze toeristische partners

Duik de regio in

Getipt door kenners van de regio

Hoogtepunten op de etappe

Leuke adresjes voor een stop of overnachting

Een warm welkom

Extra service en gemak

Goede voorbereiding

Een fietstocht begint met de voorbereiding thuis. En daarmee begin meteen ook de voorpret. Wat neem ik mee? Ga ik met de trein naar het beginpunt? Welke fietsgids is er van de route? Op deze vragen geven we hier graag antwoord. Dit geldt voor zowel de LF Maasroute, LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute als de LF Waterlinieroute.

Lees meer
Voor de pauzedag of om te proeven

Dag- en weekendtochten nabij de etappe

Vraag je herinnering aan, deel je ervaring of download de GPX-track

Niet vergeten