Naar boven

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Knooppuntroutes

Knooppuntroutes

In samenwerking met diverse toeristische regio's presenteert nederlandfietsland.nl een fraaie selectie van (thematische) knooppuntroutes. Het overgrote deel van de aangeboden fietsroutes loopt via de bekende
fietsknooppunten en is direct te downloaden.
Lees meer over de fietsknooppunten of bekijk onderstaand overzicht.

Een dagtocht fietsen via knooppunten

Uitleg fietsknooppunten

Overal in Nederland zie je de fietsknooppunten, er zijn in totaal zo'n 50 fietsroutenetwerken; ideaal voor het plannen en fietsen van een dagtocht. Je bepaalt zelf de route en het aantal kilometers dat je wilt gaan fietsen. Daarbij fiets je van knooppunt naar knooppunt. Elk knooppunt is voorzien van een nummer en meestal ook een informatiepaneel. De routes tussen twee knooppunten zijn in twee richtingen bewegwijzerd met wit-groene knooppuntbordjes.

Zelf een knooppuntroute fietsen in drie stappen

  1. Zoek een route uit onderstaande selectie of plan hem zelf via de fietsrouteplanner. Je kunt ook een knooppuntenkaart gebruiken of ter plaatse je route bepalen met behulp van de informatiepanelen die bij ieder knooppunt staan.
  2. Noteer de knooppuntnummers van je route en stap op de fiets!
  3. Op elk knooppunt kun je de route als je wilt weer aanpassen. De afstand naar het volgende knooppunt staat op het informatiepaneel weergegeven.

Combineren
De fietsknooppunten sluiten perfect aan op de LF-routes. Deze langeafstandfietsroutes vormen bij elkaar een netwerk van ruim 4.500 km. Daar waar de knooppunten ideaal zijn voor het fietsen van een dagtocht, is het LF-netwerk speciaal geschikt voor trektochten of fietsvakanties. Je kunt een afzonderlijke LF-route in z'n geheel volgen. Maar je kunt op basis van het netwerk naar eigen inzicht ook een lange fietstocht op maat samenstellen. Ook het hele LF-netwerk is in twee richtingen bewegwijzerd.  

Rondritten
Het knooppuntensysteem heeft grotendeels de zogenaamde fietsrondritten, herkenbaar aan de zeshoekige bordjes, vervangen. Er zijn verspreid over het land zijn er nog wel dergelijke rondritten bewegwijzerd.

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Overijssel

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland