Fietsen langs de bloeiende heide

Natuur
8 augustus 2022

Tegen het einde van de zomer kun je op veel plekken in Nederland genieten van de bloeiende heide. De purple rain ontdek je natuurlijk op de fiets! We hebben de mooiste routes voor je op een rijtje gezet.

Fietsroute Ontdek De Maashorst

In de Maashorst worden bos, heide en cultuurgrond afgewisseld met stuifduinen, beekdalen en vennen. Maak onderweg een stop bij het Museum voor Religieuze Kunst, bezoekerscentrum Steltenberg en de Bedafse Bergen.

Strabrechtse Heide Natuurroute

Ontdek de Strabrechtse Heide. Dit is het grootste aaneengesloten heidegebied van Brabant met vennen, bossen en stuifzand. Bij deze route fiets je langs het Beuven, het grootste ven van Nederland. Hier groeien bijzondere planten zoals het waterlepeltje en de vleesetende zonnedauw. Bij de vennetjes wemelt het van de libellen. En misschien spot je wel een heikikker of zelfs een rugstreeppad.

De Goed Verborgen fietsroute

Fiets over zandverstuiving Beekhuizerzand, door bos en heide richting Vierhouten. Bij hotel De Vossenberg, is mini museum ‘Het Verscholen Dorp’ ondergebracht. Deze toont een expositie met voorwerpen en foto’s van onderduikerskamp ‘Het Verscholen Dorp’ uit de Tweede Wereldoorlog. Iets verderop in de route kun je de herbouwde hutten bekijken.

Malpie fietsroute

Natuurreservaat De Malpie is vooral bekend vanwege het uitgestrekte heidegebied met vele grotere kleinere vennen. Het is een geliefd wandel- en fietsgebied in Zuidoost Brabant. De Malpieroute loopt van Bergeijk naar het dorpje Borkel.

Fietsroute Langs Drents heden en verleden

De naam geeft mooi aan waar het bij deze fietsroute om draait. Heden en verleden gaan hand in hand. Je fietst langs de oude, nog werkende korenmolen Zaandplatte (op zaterdag te bezichtigen), langs een schaapskooi met de dagelijks rond tien uur uittrekkende kudde en over de grote Benderse- en Dwingeloose heidevlakte. Dit is met 1200 hectare het grootste aaneengesloten zogenaamde ‘natte heide’ gebied van West-Europa.

Fietsroute West-Veluwe Variatie

Fiets door diverse landschappen op steenworp afstand van elkaar. Door bos, over heide, door weilanden, dorpscentra, buurtschappen en de kleinste stad van Nederland. Je gaat van natuur, naar historie, cultuur en activiteit.

Rondje Posbank fietsroute

Het Nationaal Park Veluwezoom is zo’n 48 km2 groot en biedt eindeloze fietsmogelijkheden. Bij het volgen van fietsroute Rondje Posbank geniet je van uitgestrekte bossen en heidevelden, van rust en van stilte.

Fietsroute Soest

Rondom Lage Vuursche is het vooral bos dat je ziet. Vroeger was hier vooral heide maar rond 1930 zijn veel van deze heidevelden door de overheid gekocht en bebost in het kader van de werkverschaffing. Desondanks vind je er nog heidevelden terug.

De Groote Heide Natuurroute

Dieppaarse heide, fris groene bossen, vennen en de vele cultuurhistorische bezienswaardigheden. Dat kenmerkt deze Groote Heide fietsroute. Een grensoverschrijdend natuurgebied van maar liefst 6.000 hectare.

Veel fietsplezier over de intens kleurende paarse heide!

 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen