De vijf mooiste fietsroutes in de lente

Avontuurlijk
21 maart 2022

Lange zomeravonden, kleurrijke zonsondergangen in de herfst en kraakheldere zonnige winterdagen. Elk seizoen heeft zo zijn eigen charme, maar na de winter is het voor veel mensen weer uitkijken naar de lente! De eerste dag van het voorjaar heeft iets magisch. Het is het moment waarop de dag en de nacht overal ter wereld bijna even lang duren. De natuur komt in beweging; trekvogels keren terug, winterslapers worden wakker en nieuw leven wordt geboren. Maar de lente zorgt ook voor kriebels bij de mens. De energie keert terug en we hebben weer zin om op pad te gaan. Met de kracht van de zon kan de temperatuur op de fiets al heel aangenaam zijn. De komende weken komt het kwik al regelmatig boven de 15 graden. Tijd om plannen te maken en op de fiets te springen. Geniet van al het moois dat dit jaargetijde te bieden heeft. Speciaal voor jou hebben we de vijf mooiste knooppuntroutes geselecteerd.

Bloesemfietstocht

Boomgaarden zijn niet weg te denken in Rivierenland, ze vormen een van de belangrijkste kenmerken van het landschap en bieden voor jou als bezoeker van april tot en met de oogsttijd in september een prachtig schouwspel. Deze knooppuntroute leidt je door de boomgaarden van de Betuwe. Je start in Culemborg en komt onder meer door het prachtige stadje Buren. Via Geldermalsen en Beesd fiets je weer terug naar je startpunt.

Ontdek de boomgaarden

 

Geheimen van de bollenstreek

Bollenstreek Zuid-Holland rode tulpenOntdek de geheimen van de Bollenstreek. Deze fietsroute neemt je mee door het molenrijke plassengebied bij Leiden. Onderweg maak je kennis met de Romeinse geschiedenis van de streek. Je fietst door de duingebieden bij Katwijk en Noordwijk en langs de (in het voorjaar) kleurrijke bollenvelden.

Ontdek de bollenstreek

 

Fietsen langs de vele ooievaars

In het gebied rondom Beetsterzwaag vind je veel knoestige bomen waar veelal de top vanaf is gezaagd. Op elke afgezaagde boom bevindt zich een ooievaarsnest met ooievaars. In het voorjaar is het een bijzondere gewaarwording om al die ooievaars op hun nest te zien broeden! Verder passeer je bij het brinkdorp Oldeberkoop een typisch parkbos dat in de 19e eeuw in Engelse Stijl werd aangeplant. Dwars door Gorredijk loopt de turfvaart, op mooie dagen is het hier een gezellige drukte van bootjes en fietsers rondom de vele bruggetjes.

Ontdek de ooievaars rondom Beetsterzwaag

 

Bloeiende krentenbomen

De tocht voert langs een aantal hunebedden en langs de rand van natuurgebied Holtingerveld. Ook de Dwingelderbossen tussen Anserden en Ruinen zitten in de route, in het voorjaar ziet het er wit van de bloeiende krentenbomen. Tussen Uffelte en Havelte, staat de Havelter toren. Ben je er rond het hele uur dan hoor je geen klokken luiden, maar trompetten spelen! Het fietspad door de Anserdennen is prachtig met wat heuveltjes en vele bochten. Na de Anserdennen kom je langs de korenmolen de Zaandplatte (die bij voldoende wind op de meeste zaterdagen draait) in de buurtschap Engeland.

Ontdek de bloeiende krentenbomen

 

Tulpenvelden én fruitbloesems

Deze route voert door een van de oudste gebieden van Flevoland: het voormalige eiland Schokland. Omdat het eiland vroeger kaal, zompig en onbegaanbaar was, verhuisden alle Schokkers naar het vaste land. Wat overbleef was een onbewoond eiland. Maar na drooglegging van de Zuiderzee was Schokland opeens geen eiland meer. Nu kun je er heerlijk fietsen; alleen de lange rij bomen verraadt nog de grens van het voormalige eiland. Van half april tot eind mei kun je hier genieten van de tulpenvelden én van de fruitbloesems.

Ontdek de bollen en bloesems

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen