Fietsknooppunten 25 jaar

Hiep hiep hoera!

Wie kan nog zonder?

Ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit ons straatbeeld: de witte bordjes met groene cijfers. Het begon allemaal in 1999 toen Midden-Limburg als eerste Nederlandse regio het knooppuntfietsen omarmde. Inmiddels is ons land bezaaid met zo’n 10.500 fietsknooppunten. En zo kun jij genieten van een fijnmazig fietsroutenet waarbij je fietst van knooppunt naar knooppunt. Fietsplatform – initiator van Nederland Fietsland – heeft altijd een belangrijke bijdrage geleverd aan de uniformiteit en kwaliteit. Zo weet jij altijd waar je aan toe bent, ongeacht waar in Nederland je fietst! Op deze pagina nemen we je mee in 25 jaar fietsknooppunt; van leuke feitjes tot een winactie!

Ontdek het gemak

Overal in het land

Heel Nederland is ‘bedekt’ met fietsknooppunten. Handig om zelf een fietstochtje te plannen. Of kies voor een kant-en-klare knooppuntroute. In samenwerking met de toeristische regio’s presenteert nederlandfietsland.nl een selectie van de mooiste thematische routes. Van de meren Friesland tot de Limburgse heuvels. En van het coulissenlandschap in de Achterhoek tot de duinen langs de kust. Je zult versteld staan van de afwisseling die ons kleine landje biedt.

Lees meer en ontdek de knooppuntroutes

 

 

Langs de Maas en Maasplassen

Jubileum fietsroute

Vier met ons de bijzondere mijlpaal van ’25 jaar fietsknooppunten in Nederland’! Een kwart eeuw geleden werd het allereerste fietsknooppuntennetwerk in het Midden-Limburgse dorp Ohé en Laak gelanceerd. Een feestelijke fietstocht markeerde toen het begin van een nieuw tijdperk in de Nederlandse fietscultuur.  Nu presenteert Hart van Limburg een speciale 25 km lange jubileumroute. Deze leidt je langs de Maas en Maasplassen en brengt een bliksembezoek aan België, daar waar een Vlaamse mijningenieur het knooppuntensysteem eerder bedacht.

Ga naar de route

Vernuftig systeem

Knooppuntnetwerken zijn een zorgvuldige selectie uit het grote aanbod van paden en wegen. Daarbinnen kun je naar eigen inzicht een fietstocht op maat uitzetten. Of je kiest een thematische ‘voorgeprogrammeerde’ knooppuntroute. Vervolgens fiets je van knooppunt naar knooppunt. Op een knooppunt kruisen meerdere routes elkaar. Elk knooppunt heeft een nummer en vaak ook een informatiepaneel. De routes tussen twee knooppunten zijn in twee richtingen bewegwijzerd met wit-groene bordjes met pijlen en het volgende knooppuntnummer.

Een duik in de geschiedenis

Het idee om netwerken van ‘knooppuntroutes’ te bewegwijzeren is geboren in Belgisch Limburg. Mijningenieur Hugo Bollen bedenkt begin jaren 90 het bewegwijzeringsysteem waarmee fietsers mooie paden en weggetjes zouden kunnen vinden. Niet fietsen van plaats naar plaats, maar van nummer naar nummer. Het eerste fietsroutenetwerk ‘Kempen en Maasland’ is in 1995 een feit. In 1999 gaan de knooppunten vanuit België de Nederlandse grens over. Met de primeur voor regio Midden-Limburg. Op de website van Fietsplatform – initiator van Nederland Fietsland – lees je meer over de geschiedenis.

De mooiste fietroutes

via knooppunten

Wij gaan voor goud

Zilveren jubileum

Ook nu Nederland al lange tijd bedekt is met knooppunten staan de ontwikkelingen niet stil. Er komen in het veld nieuwe paden en wegen bij. Industrieterreinen en woonwijken rukken op. Het fietsen zelf verandert ook enorm: we fietsen meer, verder en langer. Dat vraagt om aandacht om het fietsen veilig en aantrekkelijk te houden. Samen met regiopartners werkt Fietsplatform – initiator van Nederland Fietsland – aan een nieuw kader voor de kwaliteit van het knooppuntennetwerk. Dit helpt om het fietsen ook in de toekomst veilig en aantrekkelijk te houden.

Per provincie

Ontdek het gevarieerde aanbod fietsroutes

Drenthe

Nergens anders in Nederland ligt zoveel kilometer aan fietspaden als in de provincie Drenthe. Geen wonder. Fietsers houden van de rust en idylle van de uitgestrekte heidevelden, dromerige esdorpen en de weidsheid van het veen. In de Drentse bossen en op de hei ben je ver weg van de bewoonde wereld. Dat Drenthe ook prachtige meren heeft is minder bekend.

Ontdek Drenthe

Gelderland

Gelderland is rijk bedeeld. Het bezit zowel de bosrijke Veluwe als het stroomgebied van grote rivieren. En vergeet de intieme Achterhoek niet. Menig fietser is er verliefd op geworden! Achter elke bocht verschijnt een ander decor, nu eens een groepje bomen, dan weer een beek of een Saksische boerderij.

Ontdek Gelderland

Groningen

Groningen en de fiets, dat is een logische combinatie. Het eeuwenoude cultuurlandschap en de bruisende stad lenen zich perfect om per tweewieler ontdekt te worden. Er gaat niets boven Groningen: de bruisende stad, Pieterburen en het Lauwersmeer, de borgen en wierden, de eeuwenoude kerken en de vesting Bourtange.

Ontdek Groningen

Flevoland

Fietsen in Flevoland betekent volop afwisseling: langs uitgestrekte akkers, door stille bossen met opeens … een open plek. En natuurlijk is er overal water; je rijdt immers op de bodem van de Zuiderzee! In natuurreservaat de Oostvaardersplassen ontmoet je edelherten, wilde runderen en vele vogels: een trekpleister van de eerste orde.

Ontdek Flevoland

Friesland

Wie door Friesland fietst, passeert de voor de provincie zo karakteristieke grote meren en weiden waar monumentale kop-hals-rompboerderijen staan. Een prettige verrassing is het glooiende Gaasterland. Met de mix van bos en water kun je er fietsen en zeilen op één dag. Friesland heeft maar liefst vier nationale parken en twee nationale landschappen.

Ontdek Friesland

Limburg

Dat het flink kan heuvelen in Zuid-Limburg, is geen geheim. Je waant je bijna in het buitenland. Doorkruis het zuiden en je ontkomt niet aan kapelletjes en devotiekruisen. Ook de pittoreske vakwerkhuizen vallen op. Hoe anders is het plassengebied rond de Maas in Midden-Limburg of de Maasduinen in Noord-Limburg. Fietsen met uitzicht op het water!

Ontdek Limburg

Noord-Brabant

De stuifzanden van Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen hebben er iets weg van een woestijn. Ook heel bijzonder is het Nationaal Park De Biesbosch met zijn bloemrijke hooilanden en wilgenbossen. Andere pareltjes zijn de Meierij, de Groote Peel en de Kempen. Maar het is niet alleen natuur wat de klok slaat. En wat dacht je van het Brabantse Bourgondische leven?

Ontdek Noord-Brabant

Noord-Holland

Hollandser kun je het niet krijgen. Het resultaat van eeuwenlange droogleggingen is een polderlandschap met grazende koeien, ringdijken, vaarten, stolpboerderijen en wuivend riet. Hollandse steden als Haarlem, Hoorn en Enkhuizen, rijk geworden in de Gouden Eeuw, zorgen voor een dosis cultuur. Vergeet ook Waddeneiland Texel niet. Een waar fietsparadijs.

Ontdek Noord-Holland

Overijssel

Je kunt eindeloos fietsen in Overijssel: van rivierlandschap tot historische Hanzesteden. Over slingerende dijkjes en langs een van de mooiste rivieren van Nederland: de IJssel. Ontdek het kleinschalige landschap rond Twekkelo en Boekelo, de landgoederen in Twente en het vogelrijke natuurgebied Buurserzand. En .. mooie heidevelden afgewisseld met bomen.

 

Ontdek Overijssel

Utrecht

Utrecht heeft het allemaal. In dit hart van Nederland fiets je omhoog en omlaag over de beboste heuvelruggen en vergaap je je aan statige buitenhuizen langs de Vecht. Even pauzeren? Picknickplekken te over in de uiterwaarden van het zuidelijk gelegen rivierenland. Erna wacht het pontje naar de overkant. De fiets mag mee.

Ontdek Utrecht

Zeeland

Denkend aan Zeeland, krijgt menigeen beelden van brede stranden, imposante Deltawerken en dijken. Bovenop heb je zicht op een mozaïek van akkers. En achter de buitenste dijk glinstert altijd het water van een meer, de Schelde of de zee. Ontdek de wonderschone duinlandschappen, rustgevende bossen, schitterende schorren en slikken en eindeloos uitstrekkende polders.

Ontdek Zeeland

Zuid-Holland

Ontdek eens hoe verrassend groen het is buiten de randstedelijke bebouwing. Kronkelweggetjes, knotwilgen, plassen en rietgedekte boerderijen; ze zijn er volop te vinden. Wieken van beroemde molens verschijnen aan de horizon. Tel daar de duinenrij en historische binnensteden bij op, en er is reden om vaker terug te komen voor een heerlijke fietstocht.

Ontdek Zuid-Holland
Heel Nederland in één set kaarten

Handig en compleet

De Basiskaart is een zeer gebruiksvriendelijke set kaarten voor iedereen die weleens een dag-, weekend- of vakantietocht op de fiets maakt. In elke editie is er een actualisatie van de kaarten, praktische informatie en handige adressen. De fietsatlas heeft 22 dubbelzijdige watervaste fietskaarten. Hierop staan met alle LF-routes en fietsknooppunten.

Bestel de LF Basiskaart