Zwarte Kaat fietsroute

Volg de legende van de 'Heks van Hellende'
Informatie

Over deze route

  • Afstand 36 km
  • Provincie Noord-Brabant

Al generaties wordt in de Kempen in Brabant het spannende verhaal verteld van Zwarte Kaat, de ‘Heks van Hellende’. Vroeger maakte Zwarte Kaat De Kempen onveilig, nu zit ze verstopt in de prachtige natuur. Fietsroute ‘Zwarte Kaat’ staat in het teken van haar legende. Stap onderweg zeker even af voor een korte wandeling naar de Heksenboom, waar Zwarte Kaat begraven zou liggen…

Verplaats je daarvoor naar de Brabantse Kempen aan het einde van de zestiende eeuw. ‘Zwarte Kaat’ plunderde met haar handlangers boerderijen en kerken, en overviel reizigers. Ze roofde zelfs een pasgeborene: Thomas. Het kindje was geboren met het geboortevlies over het hoofd. Door die ‘helm’ zou hij in de toekomst kunnen kijken en geluk brengen. Wie hem binnen een dag zou dopen, had het geluk aan zijn kant. Dit deed ‘Zwarte Kaat’. Na een aantal jaar was het geluk dat Thomas bracht, uitgewerkt en had Zwarte Kaat hem niet meer nodig. Hij ontsnapte en waarschuwde iedereen voor de brute overvalplannen van zijn ‘moeder’. De bende werd gepakt, maar meesterbrein ‘Zwarte Kaat’ kon ontsnappen. Niet veel later werd ze toch gevangen, onthoofd en ver weg begraven in het Kempische dorp Bladel. Niet onder een kruis, maar onder een dor, klein takje. Of dat dacht men toch… Dat takje groeide uit tot de grillige Heksenboom. ‘Zwarte Kaat’ was dus nooit weg, maar zit tot op de dag van vandaag nog diepgeworteld in de Kempische bossen.

Heksenboom

De beruchte Heksenboom staat niet direct aan de Zwarte Kaat-fietsroute, hiervoor moet je te voet het bos in. De aanwijzingen hieronder wijzen je de weg. Lukt het jou om de Heksenboom te vinden?

– Fiets van knooppunt 02 richting knooppunt 15.
– Na ongeveer één kilometer kom je een drietal bankjes tegen, sla hier rechtsaf.
– Volg het onverharde fietspad en steek na zo’n 500 meter het brede pad over.
– Fiets rechtdoor totdat je een kruising bereikt, let op: fietsen mag hierna niet meer dus vervolg je weg te voet.
– Sla rechtsaf het brede bospad in (passeer het bordje ‘doodlopende weg’).
– Na ruim 300 meter houd je links aan volg je een smal pad.
– Ga door een hekwerk heen.
– Je vindt de Heksenboom na ongeveer 100 meter aan de linkerkant.


Het startpunt is een suggestie. Je kunt een knooppuntroute op elk punt oppakken.

Route PDF Route GPX

Toeristisch partner Visit Brabant
Fietsvriendelijke locaties

Horeca & Logies

Onze selectie in Noord-Brabant

Knooppuntroutes