Zo gaat de molen

Cultuur
8 mei 2023

Zo gaan de wielen, de wielen, de wielen. Ze draaien rond en rond 😉 Dit weekend is het weer feest tijdens de Nationale Molendag 2023! Honderden molens openen hun deuren en draaien op  zaterdag 13 en zondag 14 mei. Door het hele land wachten er leuke activiteiten bij de molens op je. Combineer een bezoekje aan de molen met een mooie fietsroute langs nog meer molens! Speciaal voor deze gelegenheid hebben we een aantal routes voor je uitgezocht met een stukje oer-Hollands karakter. Al fietsend maak je kennis met de molens die vroeger zorgden voor drooglegging van het land en meelproductie. De ene molen is nog in gebruik, terwijl de ander dienstdoet als restaurant. Niet alle molens doen mee, bekijk hier welke molens open zijn.

Molen fietsroute Kinderdijk

Startend in Alblasserdam fiets je langs de fraaie molens van het wereldberoemde Kinderdijk. Via Groot-Ammers, Bleskensgraaf en Oud-Alblas kom je weer bij je startpunt terug. Al fietsend vertelt het landschap het verhaal van dit unieke landschap. De molens (en vandaag de dag de gemalen) maken het mogelijk dat wij Nederlanders onder het zeeniveau wonen.

Molen fietsroute Lopikerwaard

De circa 54 km lange Molen fietsroute Lopikerwaard begint en eindigt op de plek waar de Lopiker-, Krimpener- en Alblasserwaard elkaar kruisen: in Schoonhoven. Schoonhoven is het meest bekend als Nationale Zilverstad.

Molen fietsroute Achterhoek

De Achterhoek is rijk aan molens. Deze route leidt direct langs of vlak langs enkele deels nog werkende molens in het gebied ten westen van de stad Doetinchem en in het Montferland.

Molen fietsroute Krimpenerwaard

Via deze fietsroute kun je al fietsend kennismaken met de molens die vroeger zorgden voor drooglegging van het land en meelproductie. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten. En je kunt één van de vele ambachtsbedrijven langs de route bezoeken waar bijvoorbeeld nog de échte Goudse kaas geproefd kan worden.

Molen fietsroute Leiden en Kagerplassen

Deze fietsroute neemt je mee door de bruisende stad Leiden en de omliggende groene polders, die bemaald worden door vele molens.

Molenaars fietsroute

Deze fietsroute is een afwisselende route door de landelijke streek van het grensgebied tussen Westerwolde en Oldambt en vlak bij de landsgrens met Duitsland. Je fietst langs vier mooie molens.

Rond de Amstel fietsroute

Al slingerend langs de Amstel rijd je langs boerenhoeven terwijl je uitkijkt op de sierlijke bochten van de rivier. Met soms de oprukkende stad als bijzonder decor.

 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen