Fietspontje bij Flevolands Waterloopbos

Knooppunten
8 juli 2022

img-25907-r0x0x750x563-t1920

De veren en pontjes komen de laatste tijd vaker in het nieuws. Sommige verbindingen staan onder druk.  Maar gelukkig is er ook positief veernieuws! Na lange voorbereiding is namelijk het zelfbedieningspontje tussen het Voorsterbos en Waterloopbos in Flevoland in gebruik genomen. Met dit nieuwe pontje kun je als fietser (of wandelaar natuurlijk) vanaf Kraggenburg – en de LF Zuiderzeeroute – naar het Waterloopbos. Je wordt als fietser vanaf de pont linksom geleid over een nieuw aangelegd fietspad. Het Waterloopbos zelf is niet (meer) toegankelijk per fiets, maar verken je te voet.

Draai aan de handlier

Als gebruiker bedient je de pont door aan de handlier te draaien. Er loopt een kabel over de bodem van de Zwolse Vaart en die geleidt je naar de overkant. Je hoeft dus niet te sturen. Wel moet je ander vaarverkeer voorrang verlenen. Er mogen maximaal vier fietsers of wandelaars tegelijkertijd op het veer, en alleen tussen zonsopgang en zonsondergang. Het gebruik van de fietspont is gratis.

Ontdek het Waterloopbos

Het veertje is al een attractie op zich natuurlijk, maar dan heb je het Waterloopbos nog niet gezien. In dit historisch openlucht laboratorium staan zo’n 35 schaalmodellen van grote waterwerken uit de hele wereld. Samen vormen ze een Rijksmonument. In de jaren ’50 en ’60 waren hier allerlei testen om de werkelijkheid na te bootsen. Zo zijn de Deltawerken hier getest, maar ook de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok.

Bij het fietsen van de LF Zuiderzeeroute kom je praktisch langs het Waterloopbos. En dankzij het veertje ben je zó aan de overkant.

 

Geschreven door

Anita

Informatie

Gerelateerde artikelen