Hoe werken de knooppunten?

Knooppunten

Overal in Nederland zie je de fietsknooppunten, elke regio heeft zijn eigen netwerk die naadloos op elkaar aansluiten. Ideaal voor het plannen en fietsen van een dagtocht. Je bepaalt zelf de route en het aantal kilometers dat je wilt gaan fietsen. Daarbij fiets je van knooppunt naar knooppunt. Elk knooppunt is voorzien van een nummer en meestal ook een informatiepaneel. De routes tussen twee knooppunten zijn in twee richtingen bewegwijzerd met wit-groene knooppuntbordjes.

Zelf een knooppuntroute fietsen in drie stappen

  1. Zoek een thematische route uit de lijst hierboven of plan hem zelf via de fietsrouteplanner. Je kunt ook een knooppuntenkaart gebruiken of ter plaatse je route bepalen met behulp van de informatiepanelen die bij ieder knooppunt staan.
  2. Noteer de knooppuntnummers van je route en stap op de fiets!
  3. Op elk knooppunt kun je de route als je wilt weer aanpassen. De afstand naar het volgende knooppunt staat op het informatiepaneel weergegeven.

Combineren

De fietsknooppunten sluiten perfect aan op de LF-routes, voluit Langeafstand Fietsroutes Daar waar de knooppunten ideaal zijn voor het fietsen van een dagtocht, is een LF-route speciaal geschikt voor trektochten of fietsvakanties. Je kunt een afzonderlijke LF-route in z’n geheel volgen. Alle LF-routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd. Deze jaren verandert het eerdere LF-netwerk in een reeks LF-routes volgens de nieuwe standaard. Deze Langeafstand Fietsroutes hebben een sterk thema en hoge service en kwaliteit voor de vakantiefietser. Elke afzonderlijke route heeft een fietsgids, bijbehorende gratis app en een webstek waar je o.a terecht kunt voor de mooiste bezienswaardigheden, leukste overnachtingsadressen en compleet verzorgde arrangementen. Meer over deze verandering lees je hier.

Speciale bordjes

Het knooppuntensysteem heeft grotendeels de zogenaamde fietsrondritten, herkenbaar aan de zeshoekige bordjes, vervangen. Er zijn verspreid over het land nog wel wat rondritten bewegwijzerd. Ook zijn er routes die via het knooppuntennetwerk lopen en aanvullend eigen bordjes hebben. Denk aan de Van Gogh route in Brabant, de Elfstedenroute in Friesland en de Heuvelland-Fietsroute in Zuid-Limburg.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen