LF Kustroute | Den Helder - Harlingen

  • Afstand 75 km

  • Den Helder - Harlingen

Den Helder heeft veel te danken aan zijn strategische ligging op deze platte kaap. Sinds begin negentiende eeuw heeft de Koninklijke Marine hier haar thuisbasis. Na het oversteken van het Amstelmeer fiets je door een bijzonder stukje Nederland. Tot 1930 was Wieringen een Waddeneiland, maar door het inpolderen van de Wieringermeer is het bij het vasteland getrokken. Bij Den Oever sta je voor het grootste ‘kunstwerk’ van Nederland. 32 Kilometer lang wordt het water hier in tweeën gesplitst. Links de Waddenzee en rechts het IJsselmeer (voorheen Zuiderzee). Voor de dijk er was, hoorde de Zuiderzee ook bij het waddengebied. Inmiddels ben je op Friese bodem en nog zo’n 15 km verwijderd van Harlingen.

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.Terug naar de gehele LF Kustroute

Ontdek alle etappes

Let op

Afsluitdijk afgesloten

Rijkswaterstaat werkt aan versterking van de Afsluitdijk. Tijdens de werkzaamheden kun je niet over de dijk fietsen, waarschijnlijk tot eind 2025. In de zomer vertrekt elk uur (in de winter elke vijf kwartier) een gratis fietsbus met plek voor 15 fietsen vanaf het Avia tankstation in Den Oever naar Kornwerderzand. De bus stopt ook bij het Vlietermonument.

Meer informatie
Met onze toeristische partners

Duik de regio in

Getipt door kenners van de regio

Hoogtepunten op de etappe

Leuke adresjes voor een stop of overnachting

Een warm welkom

Extra service en gemak

Goede voorbereiding

Een fietstocht begint met de voorbereiding thuis. En daarmee begin meteen ook de voorpret. Wat neem ik mee? Ga ik met de trein naar het beginpunt? Welke fietsgids is er van de route? Op deze vragen geven we hier graag antwoord. Dit geldt voor zowel de LF Maasroute, LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute als de LF Waterlinieroute.

Lees meer
Voor de pauzedag of om te proeven

Dag- en weekendtochten nabij de etappe

Vraag je herinnering aan, deel je ervaring of download de GPX-track

Niet vergeten