Langs de Lek fietsroute

Ontdek een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie
Informatie

Over deze route

  • Afstand 30 km
  • Provincie Utrecht

Via deze fietsroute verken je een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij Schalkwijk, Nieuwegein, Culemborg en Vianen. Je fietst onder meer langs Werk aan het Spoel en Fort Vreeswijk.

Bij de Waterlinie was water het verdedigingswapen. Als de vijand eraan kwam, konden stroken weiland onder water gezet worden (inundatie). Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940. Door hoogteverschillen in het landschap, bijvoorbeeld bij rivieren en dijken, bleven sommige gronden droog en dus bereikbaar. Deze kwetsbare delen van de Waterlinie werden onder schot gehouden vanuit forten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers over de onder water gezette gebieden vlogen, bleek dat de linie zijn verdedigingswaarde grotendeels had verloren. Tegenwoordig heeft de Hollandse Waterlinie een nieuwe functie. Het is nu een prachtig gebied, waarin je de geschiedenis volop kunt beleven. Ontdek het zelf!

Let op: De route omvat oversteken van de Lek via de pont bij Vreeswijk (tussen knooppunten 20 en 10) en bij Culemborg (tussen knooppunten 42 en 52) De fiets- en voetgangerspont bij Vreeswijk heeft wisselende vaartijden en is seizoengebonden (zie www.vrevia.nl). De pont van en naar Culemborg vaart het hele jaar.


Het startpunt is een suggestie. Je kunt een knooppuntenroute op elk punt oppakken.

Route PDF Route GPX

Toeristisch partner Routebureau Utrecht
Fietsvriendelijke locaties

Horeca & Logies

Onze selectie in Utrecht

Knooppuntroutes

In de regio

Fietsroutes