Laat de sterren maar stralen

Nieuws
21 juni 2022

Recreatief fietsen: vier provincies scoren in bovenste regionen

We zeggen het zo vaak: de fietsmogelijkheden in Nederland zijn eindeloos. Alleen al dankzij de bijna 35.000 kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes in Nederland. Vorig jaar maakten Nederlanders in totaal zo’n 700 miljoen recreatieve fietstochten: lange of korte tochtjes, en zowel vanaf huis als tijdens de vakantie. De fietsmogelijkheden zijn dus groot, maar de kwaliteit van het recreatieve aanbod verschilt per provincie. Via het onderzoek de Kwaliteitsmonitor heeft het Fietsplatform, organisatie achter Nederland Fietsland, de verschillen onderzocht. Afhankelijk van de scores ‘verdienen’ provincies een aantal sterren.  Dit jaar scoren Friesland, Drenthe, Zeeland en Noord-Brabant met 4½ ster het hoogst. De maximale 5 sterren is weer een status om naar toe te groeien.

Nieuwe opzet

Het onderzoek was dit jaar nog uitgebreider dan vorige keren. Provincies zijn op vier hoofdonderdelen beoordeeld. Van infrastructuur tot bewegwijzering en van vindbaarheid routeinformatie tot provinciaal fietsbeleid. Heel relevant zijn natuurlijk keuzes die zijn gemaakt om veilig en aantrekkelijk te kunnen fietsen. De stem van de fietser heeft dit jaar ook zwaarder meegewogen. Hiervoor zijn recente resultaten uit een ANWB publieksonderzoek recreatief fietsen gebruikt. Informatie over de kwaliteit van de infrastructuur kwam dan weer uit data van de Fietsersbond. Zo hebben diverse brongegevens geleid tot de nieuwe sterrenverdeling.

Gewijzigd sterrenlandschap

De gewijzigde opzet maakt dat het sterrenlandschap opnieuw is ingericht en dat het groeien naar 5 sterren weer een nieuwe uitdaging vormt. Op onderdelen zijn wel 5 sterren behaald, met name qua organisatie en beleid. Dat is ook wat de monitor wil bereiken: provincies laten zien wat goed gaat én wat ze nog kunnen verbeteren. En daar profiteert de fietser dan weer van.

Elke provincie z’n eigen charme

De sterren zeggen dus iets over de kwaliteit van het recreatief fietsen in z’n totaal. Op onderdelen en ook binnen provincies zijn er wel verschillen. Drukte op het fietspad beïnvloedt de kwaliteit. Zelf kun je die proberen te vermijden door bijvoorbeeld op een ander tijdstip dan midden op de dag te gaan fietsen. Wil je kijken wat het aanbod aan fietsroutes op deze site is? Ga dan naar de pagina Alle fietsroutes. En laat je vooral ook verrassen. Elke provincie heeft z’n charme.

Op de site van het Fietsplatform (bedoeld voor de vakwereld) lees je het volledige bericht. 

Geschreven door

Anita

Informatie

Gerelateerde artikelen