Fietsroute Westerkwartier

Fietsen langs hubs
Informatie

Over deze route

  • Afstand 52 km
  • Provincie Groningen

Fietsen en hubs zijn een goede combinatie. Vanaf de hub start je je fietstocht door het mooie Groninger landschap. Om die reden hebben het OV-bureau Groningen Drenthe en Routebureau Groningen fietsroutes samengesteld vanaf verschillende hubs in de provincie Groningen. De fietstochten gaan door prachtige natuurgebieden of bijzondere landschappen.

Direct na de start van de route fiets je over Landgoed Nienoord met zijn statige borg. De borg is nu een 19de-eeuws landhuis in art nouveau en neoclassicistische stijl. De oorspronkelijke borg uit 1525 brandde in het midden van de 19de eeuw af. De beplanting van het landgoed herbergt nog de oude lijnen. Naast de grote eiken en beuken zijn er ook oude lijnen van planten zoals meidoorn en hulst te vinden in de houtsingels en -wallen.

Ook kom je door het zuidelijke Westerkwartier, waar de lage veengronden en hogere zandruggen elkaar afwisselen. Aan de bomen kun je zien over welke bodemsoort je fietst. Eiken staan op de zandgronden en wilgen op de nattere veengronden. De kleinschaligheid van dit landschap staat in contrast met het open landschap van de veenweiden. Deze natte weiden zijn heel belangrijk voor weidevogels. De kans is dus groot dat je onderweg kieviten, grutto’s en wulpen tegenkomt.


Het startpunt is een suggestie. Je kunt een knooppuntenroute op elk punt oppakken

Route PDF Route GPX

Toeristisch partner Visit Groningen
In de regio

Fietsroutes