Fietsroute door de Graanrepubliek

Fietsen langs historie
Informatie

Over deze route

  • Afstand 44 km
  • Provincie Groningen

Fietsen bij Nieuwe Statenzijl is fietsen langs historie. Het sluizencomplex Nieuwe Statenzijl bevindt zich op de grens tussen land en water én de grens van Nederland en Duitsland. De dijk vormt ook de grens tussen het verloren en het herwonnen land. Rond 1500 brak de dijk die de Eems van het land scheidde en kwam het water tot aan Winschoten. Hierbij zijn minstens twintig kerkdorpen, tien tot vijftien kleinere buurtschappen en drie kloosters verloren gegaan. Ze worden ook wel de ‘verdronken dorpen’ genoemd.

Na deze dijkdoorbraak is land teruggewonnen tot daar waar de ‘Waaiboei’, het kunstwerk gemaakt door Martin Borchert, staat. Dit kunstwerk verwijst naar de historie van de plek. De vorm van de zeeboei die op land staat is die van een kerktoren met een naald van bladgoud, verwijzend naar de verdwenen kerkdorpen van vroeger. De ‘Waaiboei’ beweegt vrij in de wind. Doorbuigend onder harde wind, herrijzend bij windstilte.

In 1977 werd de Dollard verklaard tot beschermd natuurreservaat. In 2010 kreeg het Waddenzeegebied, waar de Dollard ook bij hoort, het predicaat: Wadden Werelderfgoed UNESCO.


Het startpunt is een suggestie. Je kunt een knooppuntenroute op elk punt oppakken.

Route PDF Route GPX

Toeristisch partner Visit Groningen
In de regio

Fietsroutes