Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Genomineerd!

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Alles over Fietsapps

Fietsapps

Het aantal fiets-apps groeit snel. Op deze pagina tref je een beknopt overzicht. Heb je zelf een fiets-app of overweeg je er een te gaan gebruiken kijk dan ook even op de downloadpagina van de LF-fietsroutes. Hier kun je (na gratis registratie) GPS bestanden downloaden. Handig voor onderweg! 

Fietsknoop
icon app FietsknoopDe app Fietsknoop biedt alle fietsknooppunten in Nederland en Vlaanderen. Je ziet op basis van je locatie (deze moet dus wel aanstaan op de je mobiel) alle knooppunten in je directe omgeving om zo een eigen fietsroute te plannen en fietsen. Geplande routes kun je in een knooppuntenlijst zien, je kunt de route mailen en bewaren om later nog eens terug te halen. Met een gratis Fietsknoop registratie zijn je bewaarde fietsroutes op meerdere apparaten te beheren en gebruiken. Ook alle Fietsers Welkom! adressen zijn zichtbaar. Na download van je route is deze offline te gebruiken. De app biedt ook spraakondersteuning, gekoppeld aan het GPS volgsysteem. Het vertelt je welk knooppunt je nadert en wat het volgende knooppunt van je fietsroute is. De app is gratis beschikbaar voor iPhone, Android en Windows. Na download is bij 'Mijn instellingen' de optie om de taal te wijzigen (standaard is Nederlands; opties zijn Duits, Engels en Frans).

app icon route.nlRoute.nl app
De populaire website route.nl heeft ook een gratis app met meer dan 4500 fietsroutes in Nederland, België en Duitsland. De fietsroutes zijn gebaseerd op het knooppuntennetwerk. Een route zoeken is heel eenvoudig. Bijvoorbeeld via het zoekfilter waarmee je kunt zoeken op fietsroute lengte en provincie. Of gebruik het 
vrije invoerveld om direct de routes nabij een plaats te vinden. Als je de route opent zie je een in- en uitzoombare fietsroutekaart en je eigen positie ten opzichte van de route (locatiebepaling moet hiervoor aanstaan). Verder biedt de app een routebeschrijving bij de route, foto's en handige adressen van VVV's, groene parkeerplaats of treinstation. Downloaden kan voor iPhone en Android

ANWB Fietsen
Met deze app kun je fietsroutes maken via knooppunten door heel Nederland en in de Belgische grensstreek. In de gratis app zitten al 49 door de ANWB uitgestippelde routes. Ook de fietsservicepunten voor pech onderweg staan aangegeven. Je plant je eigen route door knooppunt voor knooppunt te selecteren, of door alleen het begin- en eindpunt in te voeren. Dan wordt de route automatisch berekend. Tijdens het fietsen kun je de app op twee manieren gebruiken. Start de route en je ziet je positie op de kaart, het routeverloop en de knooppunten. Hierbij staat de gps aan. Je kunt ook kiezen voor een weergave met alleen de knooppuntenvolgorde. De gps gaat dan vanzelf uit, dit spaart de batterij van je telefoon. De app is te downloaden voor iPhone en Android

Fietsroutenetwerk app
app icon fietsroutenetwerkOok met de nieuwe (zomer 2016) app fietsroutenetwerk kun je zelf een fietsroute samenstellen aan de hand van de bekende fietsknooppunten. Tijdens het fietsen word je - als je de locatievoorziening hebt aanstaan - op de hoogte gebracht van interessante locaties zoals bezienswaardigheden en kun je zien waar je terecht kunt voor koffie met appelgebak, een lunch of diner. De app is te downloaden voor iPhone en Android 

Abel Life
Al meerdere jaren bekend zijn de route apps van Abel Life. Er zijn zo'n 350 fiets-, wandel-, vaar-, ruiter- en skeelerroutes in heel Nederland en er komen telkens nieuwe bij. Naast de navigatie en het kaartmateriaal staat er veel handige informatie op de app, zoals ingebouwde geluiden waarmee vogels of andere dieren herkend worden, leuke wetenswaardigheden over de natuur, film- en geluidsfragmenten of spannende doe-dingen voor kinderen bij de speciale kinderroutes. 
Om de routes te beheren en kopen, download je eerst de gratis Abel Life app. Hierin zitten al één of meerdere, steeds wisselende, gratis routes. Meer – betaalde – routes kun je eenvoudig via deze app aanschaffen. De navigatie is 100% offline, wel dient je locatiebepaling aan te staan.
Download de app voor iPhone of Android.

Toertochtkalender app
De gratis toertochtkalender app van de NTFU biedt een compleet en actueel overzicht van ruim 3.500 toertochten in Nederland. Je kunt aangeven welke locatie, periode, soort tocht en de te fietsen afstand je voorkeur heeft, waarna de app laat zien welke tochten het beste bij deze voorkeuren passen. De app toont tochten voor sportieve racefietsers en mountainbikers, maar ook voor recreatieve fietsers. Bekende voorbeelden zijn Limburgs Mooiste en de Friese Fietselfstedentocht. De NTFU app is ontwikkeld voor gebruik op smartphones en is geschikt voor zowel iPhone als Android. Bezoek www.ntfu.nl/app om de app te downloaden. 

Fiets!-app
Fiets! is een applicatie om routes te plannen of om als routebegeleiding te gebruiken tijdens het fietsen. Met de Fiets!-app kun je een route plannen via het knooppuntensysteem. Selecteer de gewenste knooppunten op de digitale kaart en de Fiets!-app verbindt deze met elkaar en zo ontstaat de te fietsen route. De app is beschikbaar voor iPhone (€ 4,49) en Android (gratis). Fiets! is ook beschikbaar in Vlaanderen, zie www.fietapp.be

Fietsen123 app
In deze app zitten honderden gratis knooppuntenfietsroutes. De routes zijn afgebeeld als knooppunten en op een landkaart, waardoor de app op de fiets te gebruiken is als fietskaart. De app biedt daarnaast actuele informatie over fietsenmakers, fietsverhuurbedrijven, horecagelegenheden en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Ook het laatste fietsnieuws lees je via de app. Download de app voor iPhone of Android.

App Natuurkampeerterreinen
Handig voor iedereen die houdt van kamperen midden in de natuur. Een app met alle 137 Natuurkampeerterreinen van Nederland. Op deze natuurcampings staan rust en ruimte centraal, met goede sanitaire voorzieningen. Via de app kun je zoeken op terreinen in de buurt, per provincie en op naam. Daarnaast zijn er diverse zoekfilters, bijvoorbeeld voor voorzieningen voor mindervaliden. De app is gratis te downloaden voor iPhone en Android. Let op: dit is een locatiegebaseerde app. Het is dus van belang dat je de ‘locatie toepassing’ op je telefoon aan hebt staan voor deze app. Anders werkt hij niet.
Om te kamperen op de Natuurkampeerterreinen heb je de Natuurkampeerkaart nodig. Deze zit in Het Groene Boekje, te koop voor € 14,95 op de Natuurkampeerterreinen, bij ANWB, Bever en reisboekwinkels, maar is ook los te koop via de site van Stichting Natuurkampeerterreinen.

Routeplanner app Fietsersbond 
De Fietsersbond Routeplanner is alom bekend. Er is ook een gratis routeplanner app voor iPhone en Android. Hiermee kun je een eigen fietsroute uitstippelen, van elke locatie naar elke locatie in Nederland. Of plan een fietsrondje met behulp van fietsknooppunten. Als je via de desktopversie een (gratis) persoonlijke account aanmaakt en route uitstippelt kun je deze via de app oproepen. 

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Overijssel

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland