Toeristische Overstappunten (TOPS)

Fietstips
23 februari 2022

Als je iets verder van huis wilt fietsen en bijvoorbeeld de fiets achterop de auto neemt, dan zijn Toeristische Overstappunten (TOP’s) een prima startpunt van je fietstocht. TOP’s zijn speciaal ingerichte plekken van waaruit je heerlijk kunt fietsen (en wandelen) via bewegwijzerde en beschreven routes. Zo vind je vanaf hier gemakkelijk de weg en ontdek je de mooiste plekken van de regio.

Waar vind ik een TOP?

In de volgende regio’s kun je gebruik maken van een TOP:

De Veluwe kent nog geen netwerk van TOP’s, daar wordt op dit moment aan gewerkt. Wel zijn er Veluwe-transferia in verschillende gemeente. Bekijk ze hier.

Markant herkenningspunt

Alle Toeristische Overstappunten (TOP’s) zijn eenvoudig met de auto te bereiken, een aantal ook met het openbaar vervoer. Vanaf de doorgaande weg leiden borden je naar de TOP. Daar kun je je auto gratis parkeren. Bij ieder Toeristisch Overstappunt staat een informatiepaneel, waarop de bewegwijzerde fiets- en wandelroutes staan vermeld. Je kunt zo eenvoudig kiezen welke route je wilt fietsen. De handwijzer wijst je de goede richting uit. De overstappunten in Zuid-Holland en Utrecht zijn te herkennen aan een groene stalen halm, van ruim 5,5 meter hoog. Het herkenningspunt in de regio Laag Holland (provincie Noord-Holland) is een groene informatiezuil. De TOP’s in Laag Holland geven niet alleen de fiets- en wandelroutes aan, maar ook allerlei bezienswaardigheden, recreatieve voorzieningen en leuke activiteiten in de omgeving. In de overige regio’s is een grote, met stenen gevulde kegel het markante herkenningspunt.

Brabantse Natuurpoorten

Een variant op de TOP’s zijn de Brabantse Natuurpoorten. Naast parkeervoorzieningen en informatieborden over de natuur en aanwezige routes vind je hier ook een horecagelegenheid. Een vier meter hoge sleutel van staal is het symbool van het netwerk van Brabantse Natuurpoorten.

Fiets via hub in Drenthe en Groningen

Fiets naar een hub of rij er met je auto naartoe, parkeer je auto op de bijbehorende parkeerplaats en je fietstocht kan beginnen. De routes lopen door mooie natuurgebieden en je komt langs leuke plaatsen. Onderweg kun je vaak wel ergens een lekker kopje koffie of thee drinken.

 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen