Online Fietsrouteplanner

Fietstips
1 april 2021

De Fietsersbond, het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) en het Landelijk Fietsplatform sloegen eind 2008 hun handen ineen voor de ontwikkeling van een nieuwe, landelijke fietsrouteplanner voor de recreatieve fietser. Met de komst van deze nieuwe recreatieve fietsrouteplanner kun je sindsdien een fietstocht plannen over de Landelijke Fietsroutes (LF-routes) en knooppunten of een route opvragen door het invoeren van een straatnaam, een knooppunt, NS-station of een woonplaats in heel Nederland. Honderden vrijwilligers werken dag in dag uit om zoveel mogelijk Nederlandse fietsroutes in te tekenen, bij te houden en te beschrijven.  Sinds de lancering heeft de routeplanner verschillende updates met verbeteringen gehad, daarmee is de Fietsersbond Routeplanner de meest complete fietsrouteplanner van Nederland, zowel voor dagelijks gebruik als voor een lekker stukje fietsen in het weekend.

Direct aan de slag met de online routeplanner

 

Routetypes

De Fietsersbond Routeplanner is de enige fietsrouteplanner waar je kunt kiezen uit verschillende routetypes. In de versie die op de website van Nederland Fietsland draait zijn er drie varianten: via knooppunten, via LF-routes of een combinatie daarvan. Veel voor fietsers interessante locaties (zogeheten POI’s) zijn opgenomen opgenomen, zoals stations, fietsknooppunten, horeca en veerponten.

Hoe plan je via de knooppunten?

Iedere Nederlandse regio heeft een bewegwijzerd netwerk van fietsknooppunten, aangegeven met wit-groene bordjes met cijfers er op. In de Fietsersbond Routeplanner kun je heel makkelijk gebruik maken van deze knooppunten door het routetype ‘Netwerk fietsknooppunten’ te gebruiken. De Routeplanner stuurt je dan waar mogelijk langs de knooppunten. Buiten het netwerk fiets je via het normale wegennet.

  • Je begint je route door het startpunt te bepalen. Dat kan ieder punt in Nederland zijn, via het normale wegennet leidt de Routeplanner je naar de dichtstbijzijnde knooppuntenroute. Wil je toch zelf je startknooppunt kiezen, klik dan op de kaart op knooppunten.
  • Om een knooppunt aan je route toe te voegen klik je er op. Er verschijnt dan een tekstballon met meer informatie over het knooppunt. Door op Van, Via of Naar te klikken stel je het knooppunt in als vertrek-, tussen- of eindpunt.
  • Door de kaart met de muis heen-en-weer te slepen kun je zo steeds meer knooppunten aan je route toevoegen. Om de lijst met knooppunten te bekijken klik je bovenin de planner op ‘meer opties’. Zo zie je de volledige lijst met knooppunten. In het keuzemenu dat is uitgeschoven kun je nu ook kiezen voor een route volgens het routetype ‘Netwerk fietsknooppunten’ of via het routetype ‘Combinatie fietsnetwerken’. In dat laatste type worden ook LF-routes meegenomen.
  • Via de groene knop ‘Plan route’ kun je uiteindelijk je route plannen.

Zoek voorgeplande LF-routes

Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Naast de mogelijkheid om zelf tot in detail je route te bepalen biedt de Fietsersbond Routeplanner je ook de LF-routes in Nederland. Binnen dit aanbod kun je zoeken op afstand, provincie en woonplaats. Klik daarvoor rechtsboven op de link voorgeplande fietsroutes.

  • Met de schuifjes bij Minimale lengte en Maximale lengte kun je aangeven hoe lang je minimaal en maximaal wil fietsen.
  • Vink Fietsrondje aan als je wil terugkeren bij je vertrekpunt.
  • Kies desgewenst een provincie om het zoekgebied te beperken.
  • Kies desgewenst een plaatsnaam als je nog preciezer wilt zoeken. De plaatsnaam hoeft niet vertrekpunt of eindpunt, maar kan ook een plaats zijn onderweg op de route.
  • Als je een fietsroute met een specifieke naam zoekt, kun je hier bladeren in een alfabetische lijst.

In de openingskaart van de planner zie je waar knooppuntennetwerken in de planner zijn opgenomen. Een nauwkeurig overzicht van de knooppuntennetwerken vind je via ‘help’. 

Aan de slag met de online routeplanner

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen