De perfecte vakantiefiets: het frame

Fietstips
25 november 2021

Laten we maar gelijk duidelijk zijn: de perfect vakantiefiets bestaat niet. Zoveel mensen, zoveel wensen. Dat geldt dus ook voor de vakantiefiets. Om je een beetje wegwijs te maken in het enorme aanbod hebben we een aantal belangrijke verschillen voor je op een rij gezet. In dit artikel vertellen we je meer over de geometrie en het materiaal van het frame.

Inventariseer je wensen

Bedenk vooraf goed wat jij belangrijk vindt en waar je de fiets voor gaat gebruiken. ‘Om te fietsen’ horen we je denken 😉 Fiets je voornamelijk vlak met af en toe een uitstapje naar het Limburgse heuvellandschap of wil je Alpenreuzen bedwingen? Wat wil je aan bagage mee kunnen nemen? Ga je fietsen door gebieden waar je regelmatig langs een fietsenmaker komt of fiets je door verre oorden waar geen fietsenmaker te vinden is?

In het laatste geval is het verstandig om te kijken naar de verkrijgbaarheid van onderdelen, mochten deze onderweg vervangen moeten worden. Nu kun je tegenwoordig wel van alles laten opsturen naar de andere kant van de wereld. Ook is de kwaliteit dusdanig verbeterd dat de kans op pech onderweg veel kleiner is geworden, maar een paar dagen wachten op een onderdeel is toch wel vervelend tijdens je vakantie.

De onderdelen van je vakantiefiets

Een fiets bestaat uit wel 300 losse onderdelen, waarvan je frame de basis van jouw fiets vormt. Dit is wat ons betreft het belangrijkste onderdeel. Ieder frame heeft zijn eigen geometrie, wat uiteindelijk zorgt of de fiets voor jou prettig fietst. De keuze zal afhankelijk zijn van de verhoudingen van jouw lichaam.

Geometrie

De een heeft in verhouding tot zijn lichaamslengte een langer bovenlijf, terwijl de ander juist weer lange benen en armen heeft. Dit heeft invloed op de afstand die nodig is tussen zadel en stuur om lekker te kunnen zitten. Nu zit er nog wat speelruimte door te kiezen voor een korte of lange stuurpen, maar dit is niet oneindig. Ongeacht op welke fiets je rijdt, kent iedereen wel de ongemakken van tintelende vingers, zadelpijn, last van polsen en pijn in de rug, nek of schouders. Om blessures te voorkomen is het belangrijk dat je goed op de fiets zit.  Daarnaast is niet alleen een frame met goede geometrie, maar ook de instelling van de fiets het succes tot pijnvrij fietsplezier. Bij een goede fietsenmaker word je eerst opgemeten om de juiste verhouding en bijbehorende framemaat te bepalen. Koop je tweedehands? Op internet is ook veel te vinden zodat je thuis met een meetlint aan de gang kunt. Wist je trouwens dat verkeerd op de fiets zitten niet alleen pijnlijk kan zijn, maar ook meer energie kost?

Van stadsfiets tot tijdritfiets. Op elke fiets een andere houding.

Staal

Hoewel er tegenwoordig ook fietsen van bamboe en hout te koop zijn, is een goede vakantiefiets gemaakt van aluminium, carbon of staal. Fietsen gemaakt van staal zijn sterk en duurzaam, maar het materiaal is zwaarder dan aluminium en carbon. Staal kan ook gaan roesten, dus zorg dat je fiets droog opgeborgen wordt. Een enorm voordeel van staal is dat het eenvoudig te repareren is. In elke uithoek kunnen ze je gescheurde of gebroken frame weer aan elkaar lassen. Staat hij vochtvrij dan koop je letterlijk een frame voor je leven.

Aluminium

Fietsen van aluminium zijn stijf, lichter dan staal, maar scoren minder op duurzaamheid. Aluminium laat zich niet makkelijk buigen naar een andere vorm en is vrij lastig te repareren. Ook voel je meer trillingen van oneffenheden op de weg. Niet zo gek dat veel van de sportievere aluminium fietsen worden afgemonteerd met een carbon voorvork. De frames zijn relatief goedkoop en worden veel verkocht. Na verloop van tijd kan het frame minder stijf worden. Dit wordt ook wel metaalmoeheid genoemd.

Carbon

Ga je voor ultralicht, stijf en sterk dan kom je bij carbon uit. Niet zo gek dat alle high-end racefietsen vervaardigd zijn van dit materiaal. Je koopt echter wel een kwetsbaarder frame. Kom je in een botsing waarmee je met een stalen frame een krasje zou oplopen, kan dit bij een carbonframe voor aanzienlijke schade zorgen. Ook zijn fietsen van carbon aardig aan de prijs, maar ga je lichtgewicht op fietsvakantie door het hooggebergte dan is het zeker de overweging waard. Fiets je in Zuid-Limburg dan kom je met je aluminium- of stalenframe zonder moeite boven.

Al deze eigenschappen zijn vrij algemeen. Tegenwoordig vind je bijvoorbeeld ook fietsen van staal die lichter zijn dan die met een aluminiumframe. Kijk dus verder dan puur alleen het materiaal van het frame.

Nieuwsbrief Nederland Fietsland

Ontvang onze nieuwsbrief

Meld je net als 22.000 andere fietsers aan voor onze gratis nieuwsbrief. Dan krijg je zes keer per jaar de beste fietsverhalen, tips en routes in je mailbox.


Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen