Fietspech

Fietstips

Het kan iedere fietser gebeuren: pech onderweg. Met de uitleg en informatie op deze pagina ben je vast snel weer op pad!

Bandplakken

Een bandplakken is heel eenvoudig. De onderstaande instructievideo legt het stap voor stap uit.

 

Drie tips bij een lekke band:
  1. Neem altijd een reserve-binnenband mee
    De meest voorkomende pech is de lekke band. Ter plekke plakken is natuurlijk een optie maar het is vaak prettiger snel een nieuwe binnenband te plaatsten en de lekke band later te plakken of af te geven bij een fietsenmaker.
  2. Goede lijm
    De band direct plakken? Zorg ervoor dat de lijm niet te oud is. Overjarige lijm plakt niet meer goed, waardoor je het risico loopt snel weer met een lege band te staan.
  3. Gebruik de lekzoeker
    Voor het vinden van kleine gaatjes is vaak een emmer met water nodig en die is onderweg niet altijd voor handen. Gebruik daarom de zogenaamde lekzoeker – te koop bij elke fietswinkel. Dit is een doosje met piepschuim balletjes. Zodra de lekzoeker boven het gaatje is gaan de balletjes bewegen en is de locatie van het lek gevonden.

Hulp onderweg

Pech onderweg en hulp nodig? Geen probleem! Er zijn diverse initiatieven waar op je kunt terug vallen.

FietsNED

FietsNED is een netwerk van mobiele fietsenmakers voor thuis en onderweg. Wanneer je bij fietsNED een pech-abonnement afsluit, ben je verzekerd van kostenloze reparatie bij pech onderweg (exclusief onderdelen) of gratis vervoer van jezelf en je fiets, als reparatie onderweg niet kan. FietsNED heeft uitrijpunten verspreid over heel Nederland.

Fietsers Welkom! adressen

Fietsers Welkom! adressen hebben over een reparatiesetje voor het uitvoeren van eenvoudige reparaties. Ook hebben de bedrijven een fietspomp in huis en weten de medewerkers waar je zo nodig een fietsenmaker in de buurt kunt vinden. Inmiddels zijn er meer dan 1100 Fietsers Welkom! bedrijven door heel Nederland. Een prettig idee!

ANWB Gastvrij

ANWB Gastvrij punten dragen fietsers een extra warm hart toe. In geval van (banden)pech is er een bandenplak setje, een fietspomp, maar ook een EHBO set aanwezig. Je kunt er schuilen bij regen en je mag er gratis naar het toilet. Als je een route plant via de fietsrouteplanner van de ANWB kun je de locaties van de Gastvrij punten aan je route toevoegen.

ANWB Wegenwacht – Pechhulp voor Fietsers

Naast de Gastvrij punten biedt de ANWB ook de service ANWB Wegenwacht – Pechhulp voor Fietsers. Dit is pechhulp onderweg voor je (elektrische) fiets. Om deze hulp in te kunnen roepen heb je een ANWB lidmaatschap met Wegenwacht Fiets nodig. Na een oproep komt de Wegenwacht om ter plekke je fiets te repareren. Overal in Nederland, dus ook aan huis. Kan dit niet, dan brengen ze je gratis – samen met je fiets – naar huis, een fietsenmaker of naar je bestemming.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen