Limesroute

Fietsen langs de Romeinse Limes
Informatie

Over deze route

  • Afstand 211 km
  • Provincie Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland

De Romeinse Limes is het grootste archeologische monument van Nederland. En sinds juli 2021 UNESCO Werelderfgoed. De fietsroute loopt tussen Katwijk aan zee en Berg en Dal.

De bewegwijzerde langeafstandsfietsroute voert langs de oude noordgrens van het vroegere Romeinse rijk, dwars door Nederland. De Limes ligt grotendeels verborgen in de bodem, maar is ook op veel plaatsen zichtbaar. Sporen van de oude grens zijn te vinden in musea, themaparken in het landschap en zelfs in steden. Her en der liggen Romeinse plattegronden, staan nagebouwde wachttorens en er is zelfs een nieuw opgetrokken castellum in Utrecht-Leidse Rijn. De oude Romeinse grens diende niet alleen ter verdediging maar was ook een transportader en handelszone.

 


Je kunt de route op elk punt starten.

Route GPX Fietsgids

Fietsvriendelijke locaties

Horeca & Logies

Wachttorens, forten, schansen en andere vondsten

Herleef het verleden

Een historische grens van 200 kilometer lang, nagelaten door de Romeinen in ons land. Langs de Rijn, tussen Lobith en Katwijk aan Zee is de aanwezigheid nog altijd terug te vinden. In het Latijns spreken we van Limes, de Limesroute dus. Fiets je mee langs het Romeinse verleden?

2000 jaar terug in tijd

We maken een sprong 2000 jaar terug in de tijd, ten zuiden van de Rijn bouwden de Romeinen een weg: de Limes, het Romeinse woord voor grens. Om zich te beschermen tegen de invallen van de barbaren uit het noorden – de Germanen – vond je langs deze grens tientallen forten en wachttorens. Verborgen in de bodem liggen de restanten uit deze tijd. Een deel van de forten, wegen, havens en schepen is door archeologen opgegraven.

In de voetsporen van de Romeinen

Meer dan 40 bijzondere plekken zijn door de Limesroute met elkaar verbonden.

Treed in de voetsporen van de Romeinen en ontdek de indrukwekkende museumvoorwerpen en fascinerende verhalen. Het verhaal wordt verteld in nagebouwde forten, in musea, en door middel van apps en kunstwerken die op het Romeinse verleden zijn geïnspireerd.

 

Goed om te weten

Benodigde fietsgids

De fietsgids Romeinse Limesroute belicht de route in 6 deeletappes van 27-46 kilometer. In de gids vind je uitgebreide routebeschrijvingen, achtergrondinformatie en tips voor horeca onderweg. De gids is uitgevoerd in ringband en kost € 9,95 (uitgave ANWB, ISBN 9789018043728).

Bestel gids

Tracé

Het tracé van de fietsroute is ontwikkeld door het Fietsplatform in samenwerking met de ANWB. Er is ook een Limes wandelroute, beheerd door stichting Wandelnet. Het project kwam tot stand in opdracht van Stichting Romeinse Limes Nederland en de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.

Bewegwijzering

De route is in twee richtingen bewegwijzerd via onderbordjes op de bestaande knooppuntbewegwijzering. Deze onderbordjes zie je op de knooppunten. Onder de verwijsbordjes tussen de knooppunten hangen ze niet. Daar volg je gewoon de knooppuntnummers.

Routewijzingen checken, bordje melden of zelf plannen

Dat is handig

Routewijzigingen

Kijk voordat je een (LF-)route gaat fietsen altijd even of er op je route actuele zaken spelen die van invloed kunnen zijn op de tocht. Een tijdelijke wegomlegging, een veer uit de vaart of aanpassing knooppuntnetwerk.

Naar overzicht

Meldpuntroutes.nl

In ons land met ruim 33.000 km fietsroutenetwerken en bijna 9000 knooppunten kan het gebeuren dat een fietsroutebordje mist of beschadigd raakt. Via meldpuntroutes.nl geef je dit eenvoudig online door. Ook op je mobiel.

Melding maken

Plan zelf

Met een fietsrouteplanner kun je eenvoudig een eigen route plannen of gebruik maken van voorgeplande routes. We hebben de populairste fietsrouteplanners voor je op een rijtje gezet.

Naar planners
Geniet jij van de LF-routes?

Word dan donateur!

Een fietsvakantie in Nederland is een fantastische belevenis. Bewegwijzerde routes zijn er echter niet vanzelf. Al meer dan 35 jaar zetten wij ons in om Nederland een plezierig recreatief fietsland te laten zijn. Ook jij kunt hieraan een waardevolle bijdrage leveren. Met jouw steun zorgen we voor die grenzeloze fietservaring. Zo waarborgen we de kwaliteit van routes. Door ze te controleren, en door het aanbieden van actuele informatie. Help je mee?

Ja, ik word vriend!
Tips, verhalen en meer

Fietsvakantie