Ervaringen LF Maasroute

Frank van Eijl & Coen de Rue

Drukke randstad - oase van rust

We hebben enorm genoten van de route.  Wij hebben de route gefietst van Rotterdam naar Maastricht. Totaal was dat 540 km. inclusief het fietsen naar hotels. Het mooiste stuk vonden wij de Biesbosch. Van de drukke Randstad naar de oase van rust. De hele route hebben we als rustige fiets route ervaren. We zijn maar weinig mensen tegen gekomen. Dat maakte het nog fijner om van de natuur te genieten. Veel vogels gezien. En ook nog een winterkoninkje met een nestje. De pontjes waren goede rust momenten en handig om met de hitte van afgelopen periode met je voeten in de Maas te staan om af te koelen. Wij gaan dit mensen zeker aan raden.

Jos & Ivonne van de Ven

Fietsend over de Maasvlakte

De LF Maasroute stond al een poosje op ons “verlanglijstje” . Vooral het gedeelte tussen Boxmeer en Oostvoorne heeft ons aangenaam verrast. We hebben de route in drie meerdaagse delen gereden. Prachtige vergezichten en leuke dorpjes zijn we gepasseerd. Ook het fietsen over de Maasvlakte was een bijzondere ervaring, we hebben de tijd genomen om een informatieve boottocht door de havens te maken en hebben op de laatste dag de Euromast bezocht, iets wat er nog nooit van gekomen was. We kunnen iedereen die voor zijn ontspanning fietst deze mooie tocht aanbevelen.

Ton Rabelink

Ga internationaal

Ton fietste van monding van de Maas in Rotterdam naar de bron in Langres. Neem 18 minuten de tijd en waan jezelf alvast op de fiets richting het goede leven in Frankrijk!

Guus Korten

Een echte aanrader

Mooie route en duidelijk aangegeven. Van Rotterdam naar Maastricht Hier en daar moest je even zoeken, maar met de app bij de hand kwam je een heel end. De mooiste stukken vond ik zelf omgeving Biesbosch en Roermond, Maasplassen. Een echte aanrader, heerlijk gefietst in eigen land.

Oscar & Astrid Scholtes

Geniet mee!

Van de bron tot de monding. 17 dagen fietsen en genieten gevat. Laat je inspireren door de video van Oscar en Astrid. Wanneer begint jouw avontuur?

Marcel Lenselink

Het was een ontzettend mooie, afwisselende route! Ik heb de etappes verdeeld over vier dagen. Was goed te doen. Hier en daar flinke storm onderweg. Goed om te weten dat bij storm verschillende veerboten niet varen, waaronder de fast-ferry van Maasvlakte naar Hoek van Holland. Het mocht de pret niet drukken. Omfietsen naar Hoek van Holland was bij windkracht 7 een uitdaging maar dubbel genieten van het avontuur!

Hilde Detrez

Wij hebben in september 2020 het eerste deel van de Maasfietsroute gereden. Begonnen op het plateau van Langres en gefietst tot in Dilsen-Stokkem (daar woon ik ook). Dit jaar 2021 zijn we opnieuw vertrokken waar we vorig jaar geëindigd zijn en zijn gefietst tot waar het echt niet meer verder ging. Een wondermooie fietsroute.

Gijs van Halem

Op naar de volgende LF-sticker

Mijn eerste echte fietstocht! Hiervoor nooit eerder boven de 80km per dag gereden of twee dagen achter elkaar. Dus het was een behoorlijke uitdaging, zeker gezien het weer dat de eerste twee dagen erg tegen zat, windhozen en flinke buien bij de start in Maastricht. Maar de beloning toen we op dag 4 de Erasmusbrug bereikten was het meer dan waard. Ik ga snel voor mijn volgende LF-sticker!

Pim Wismans

Super bewegwijzerd

Heel erg tof. Qua omgeving vond ik regio Zuid-Holland wat tegenvallen, echter maakte Brabant en Noord-Limburg veel goed. Vanaf Ravenstein tot Ohe en Laak zijn er wat halfverharde wegen (voor wielrenners kan dit lastiger zijn). Verder is de route echt super aangegeven.

Miriam de Bruin-de Laat

Rode draad

De Maas loopt als een rode draad door mijn leven. Heb er al vele mooie herinneringen gemaakt en kom er nog steeds graag. De afgelopen week in 5 dagen tijd, heb ik een grote wens van mij verwezenlijkt om de LF-Maasroute te fietsen van Rotterdam via Hoek van Holland naar Maastricht. Totaal 542km. Van de vele pontjes kreeg ik het heen en weer, het waren er maar liefst 14. Heb veel moois gezien en bovenal een heerlijk voldaan trots gevoel aan overgehouden. Nederland wat ben je mooi. Dankjewel.

Arco & Annemarie de Groot

Heel veel pontjes!

Eerst vanuit Papendrecht naar Maastricht gereden. Mooie route, erg goed aangegeven, wel een beetje veel pontjes. Voor fietsers heeft de camping bij Veerhuys Tante Jet in Blitterswijck een mooi plekje. Verder is camping de Sangershoeve in Ohé en Laak aan te bevelen. Tweede deel twee weken later gefietst van Papendrecht naar het westen.

Jérôme Sana & Caroline Hachat

Internationale ervaring

Super route énormément de poste cyclable top. Derniere etape pas nécessaire et bc moins belle que les autres. L arrivee a oostvorne pour voir la mer reste un but en soi.

Geweldige route, veel topfietspaden. Laatste etappe vonden wij veel minder mooi dan de andere. In Oostvoorne aankomen om de zee te zien blijft een doel op zich.

Etienne Borm

Echt een aanrader

Prachtige tocht, stuk Namen naar Dinant was gedeeltelijk opgebroken, geen idee of dat was vanwege de vele regen die gevallen was of een andere oorzaak. Maar als je de Maas blijft volgen kom je er natuurlijk vanzelf 🙂 Van Dinant naar Givet mooi fietspad, daarna wordt het alleen maar mooier, goed fietspad en af en toe plekken om ste stoppen en wat te rusten. Ook regelmatig een stad of dorp waar je wat proviand kunt inslaan. Onderweg kom je hier en daar een camping tegen of een hotel waar je kunt overnachten. Mooi ook als je diverse keren langs een sluis komt waar af en toe een boot door gaat. Al met al heel erg de moeite om te fietsen; fietspad is in goede staat en je komt zelden een auto tegen. Echt een aanrader! Later ook nog een stuk langs de Maas gereden bij Venlo, ook zeker de moeite.

en reisverhalen LF Maasroute

Uitgebreide ervaringen

Lee Verschuren

Wat een geweldige tour route door Limburg, Brabant en Zuid Holland. De route biedt ongelooflijk veel verschillende aspecten van het Nederlandse landschap. Op maandag heb ik bedacht dat ik donderdag en vrijdag de route zou fietsen. Het werd meer een prestatie tocht want 2 dagen fietsen is te veel te kort. Om een goed beeld te krijgen van de omgeving, de horeca, cultuur heb je minstens 4 dagen nodig. Maar het kan ook in 2 dagen.

Praktische aspecten van de route is dat het goed staat omschreven en dat je in principe geen kaart nodig hebt. Er zijn bordjes in overvloed en na elke pond, kruising of lang recht stuk, staat nog steeds aangegeven dat welke kant de route is. Voor een Brabander is het stuk rondom de Biesbosch en richting Oss een bekend stuk, maar de route door Limburg en Zuid Holland, inclusief het stuk van de Maasvlakte 2, laat duidelijk de relatie tussen de Maas en de economie/cultuur zien. Zelfs de Maasvlakte 2 is inbegrepen in de route. Dit geeft een mooi contrast tussen de schepen die op dezelfde rivier varen. Enorme zeeschepen op de zeekant van de rivier, en lage binnenvaart schepen aan de Maastricht kant van de rivier. Al om al is het een goed uitgestippelde route met een groot verschil van ondergronden. Van prachtig afvalt tot semi harde zandpaden in de bossen. Door de Maasvallei en door industrie gebieden in de verschillenden steden.

Inge van de Ven

De hele maand mei 2021 heb ik samen met mijn beste vriendin Magda, door Nederland gefietst. We hebben o.a. de LF Maasroute gefietst, van Rotterdam naar Maastricht. Wat een prachtige route en wat is Nederland op de fiets toch fantastisch om mee te maken. Het was onze eerste echte fietsvakantie maar ik vermoed zomaar, dat het niet de laatste is geweest.

Ondanks het vaak slechte weer was het een hele mooie ervaring. De natuur, de diversiteit in het landschap, de pontjes, de dorpjes… we hebben genoten! We hebben de route gereden vanaf mijn telefoon maar we hadden het ook van de bordjes kunnen rijden want die hingen, voor zover we konden zien, er allemaal keurig. We kijken uit naar onze volgende LF route! Heel veel dank voor het uitzetten van deze prachtige route! Hartelijke groet, Inge van de Ven

Willem en Gerry Rijsenbrij

De contrasten van Nederland

Prachtig om in 7 dagen op de fiets de verschillende landschappen van Nederland te ontdekken. Alsof ik al fietsend door m’n aardrijkskunde boek van vroeger heen blader. De contrasten van ons land komen prachtig tot hun recht. Enerzijds de rust en stilte van de Maasduinen, ontstaan in een lang vervlogen tijd, en anderzijds de 24 uurs hectiek van de Maasvlakte, als beeld van de huidige tijd.

Bart Teunissen en Hans Teunissen

Koffie en pils

Het was een prachtige route om samen met mijn vader (Hans) te fietsen, 2 van de 3 dagen erg winderig en tot windkracht 6 van voren en veel regen. Dit heeft echter niet de pret van de tocht gedrukt, het is een schitterende wisseling van natuurgebieden en dorpen om te doorkruisen. Niets verslaat het gevoel van basale leef behoefte voor één lang weekend waarin je op de fiets een word met de natuur.

Soms is het even zoeken naar de route aanduidingen met name door de sterke groei in heggen waarin de borden geplaatst zijn dit maakt het echter wel een groter avontuur de route uit te fietsen. De route is op de juiste punten door mooie dorpen gelegd om van tijd tot tijd een kop koffie of koud pilsje te pakken op het terras. Grote uitdaging zit vooral in de planning van de oversteken met pondjes (sommige varen maar tot 17:00 uur).

Margriet & Tonie Huiser

Voor ons was de route 972 kilomter

Wat hebben wij genoten van de route. We zijn op plekken geweest waar we anders niet zouden komen. Nu bedenken wat voor route we nu gaan doen.

Theo Kool

Met veel plezier gereden, mooie route. Pontjes willen nog weleens niet varen.

Jeltje en Rob

Startend in het mooie Rotterdam met ons zoontje van 2 was het afwachten hoe ver we zouden komen, dat werd de bron in Langres. Prachtige route die goed te fietsen is, zelfs met fietskar. Een aanrader voor iedereen die van fietsen houdt.

Carlos en Sandra Pinto e Neto

Prachtige route en genoeg informatie via de LF-app. Sommige pontjes zijn niet het gehele seizoen geopend. De fast ferry van Maasvlakte naar Hoek van Holland vaart niet in het weekend.

Albert & Corrie Schuller

Een ontzettend mooie tocht, we hebben volop genoten. Alleen het weer zat niet altijd mee.

Jan Daniëls

Het is een mooie route zo langs de Maas. Je komt op plaatsen waar je normaal nooit komt en zo leer je Nederland ontdekken.

Jos Boot

Prachtige route, prima gepeild. Heel veel mooie landschappen en natuurschoon. Ik reed wel juist tijdens een hittegolf….

Gerard Giesen

Ik vond het een hele mooie route vooral in Limburg.

Tom Maas en Wouter Landuydt

Prachtige route! Veel wind gehad, maar minstens evenveel plezier. Een aanrader!

Davy van Vugt

Smaakt naar meer!

Het was voor mij sinds mijn jeugd weer mijn eerste grotere route welke in één keer achtereen hebt gefietst. Nu mijn kinderen het ouderlijk huis (bijna)hebben verlaten geeft dit mij weer voldoende ruimte mijn oude liefde weer op te pakken. Vooral de vrijheid die je hebt, de natuur, de ontmoetingen, de verhalen, het avontuur en de rijke ervaringen welke je opdoet zijn de redenen om weer langere fietsroutes te gaan rijden. Uiteindelijk ook internationaal. Ik heb de route als prachtig ervaren met veel mooie natuur en veel pontjes (Erg leuk). Vooral de onverharde stukken vond ik zelf buitengewoon prettig. Het is voor mij weer een aanloop naar hopelijk veel grotere routes en avonturen.

Nico Wijnants en Mai Broux

Vanaf de bron

Wij Mai en Nico, al 44 jaar een echtpaar, zijn gestart op 14/8/2021 bij de bron van de Maas in Frankrijk. Op 29/8/2021 zijn we via Hoek van Holland in Rotterdam aangekomen Met het uitwijken voor slaapplaatsen het omfietsen omdat er al eens een veerpond niet in werking was, hebben we 1.183 km gefietst. Een prachtige mooie route. Nog nooit eerder zo een ontspannen een grote fietstocht gedaan. Van bron tot monding is de gehele route mooi aangegeven.

Arno Beliën & Isis Hiemstra

Zo ontzettend divers!

Fantastisch!!! Het onderweg zijn, het hartelijk welkom bij steeds een ander B&B, de lekkere koffie onderweg, het landschap dat steeds veranderde, evenals de cultuur en eetgewoontes! We hebben er van genoten!!!

Maria Geurts

Door de jaren heen

In de loop van een paar jaar (gestart in 2018) heb ik, steeds in stukken, de meeste stukken van de Internationale Maasroute gefietst. Heel erg genoten van elke tocht. De mooiste stukken vond ik het gedeelte in België tot Noord Frankrijk boven Verdun. Ook het gedeelte in Zuid Limburg is natuurlijk erg mooi.

Lotte de Bock en Daan de Bock

Veel pontjes!

Leuke en mooie route met veel veerpontjes! We hebben hem samen met onze grootouders gefietst. Door de lage waterstand was er een pontje dat niet voer en moesten we een alternatieve route zoeken.

Marten Middeldorp & Anne-Kathrin Helbig

Wat een prachtige route! We hebben genoten van de variatie in het landschap, en de vele leuke plekken die we bezochten.

Petra Moerman en Jan Willig

Mooie route, vooral in Limburg mooie wegen. Langs de route voldoende, leuke, campings. De vele pontjes geven een leuke afwisseling, blik vanaf het water is weer heel anders. Prima bewegwijzering.

Michael Bakker

De Maasroute is een mooie route met weinig verkeer. Het landschap is afwisselend en ook met de racefiets goed te doen.

Anja van Son en Hans Douwes

Fantastische fietsroute in acht trajecten afgelegd. Door het super mooie weer een geweldige week gehad.

M.A en J.W Huysman

Het fietsen van de Maasroute was een genot mede doordat wij schitterend weer hadden en de goed uitgezette route doormiddel van de bordjes. Ook hebben we de track gedownload en op de smartphone gezet dit is een prettig hulpmiddel.

 

Henk & Marja van Holten

Super mooie tocht! Nooit geweten dat het zo ontzettend mooi is langs de Maas.

Wim Brink

Een prachtige route waar je het landschap langzaam ziet veranderen. Van het heuvelachtige Zuid-Limburg tot de vlakke Maasvlakte. We hebben de route in 2 delen gefietst en genoten van de eerste tot de laatste kilometer!

Sjoerd van Halem

Het was een prachtige tocht. De Maas op veel verschillende manieren gezien. Begonnen met heftige regen en geindigd met stralende zon! Bedankt voor de route! Ik kijk erg uit naar de toekomstige LF-routes!

Velen gingen je voor

Dit vinden zij ervan

Hennemarije Zaalberg
20 juli ben ik vanuit mijn woonplaats naar Maadsluis gefietst om te starten aan de LF Maasroute. Wat een heerlijke tocht, ik heb er van genoten! Een gevarieerd landschap, en genoeg te zien en te bezoeken. De vestingstadjes, Loevestein, bierbrouwerij Hertog Jan, het missiemuseum en Maastricht! De etappes waren goed te fietsen. In Boxmeer en in Maastricht ben ik iets langer gebleven. Overnachtingen bij vrienden op de fiets zijn heel goed bevallen! 30 juli ben ik in Maastricht op de trein gestapt naar Rotterdam om daar het missende stukje weer naar Maassluis te fietsen. Wegens het zomercarnaval kwam ik niet bij de Erasmusbrug, wel was het heel feestelijk!

Kris Boonen
“Heerlijk om kilometers onder je wielen te malen op de dijken en langs het water. Intussen zuig je je longen vol zuurstof, maak je je hoofd leeg en krijg je ander perspectief, met telkens variatie in landschap, welkome contactmomenten op veerpontjes en tijdens overnachtingen of gewoon zo maar.

Ronald Zeilstra
“Dit was een prachtige fietsroute, waarvan we erg hebben genoten. Zeer de moeite waard. Erg handig dat gpx data vooraf beschikbaar was. Bewegwijzering is ook prima! …en nog nooit zoveel pontjes in ruim een week gehad.”

Linda van der Most
“Was ontzettend leuk, heb de route Rotterdam Maastricht gereden. Ben zondag 31 augustus begonnen door van Kortenhoef naar Rotterdam te fietsen en kwam zondag 6 september in Maastricht aan.”

Henny de Ruiter en Jan de Ruiter
“Was een fietstocht om nooit te vergeten, wat hebben we genoten. Zoveel gezien. We hebben wel de slechtste week van het jaar gekozen, regen, storm, alles hebben we gekregen. Maar dat mocht de pret niet drukken, we hebben onze hond ook meegenomen in de de hondekar en die stond ook lekker met haar kop in de wind. Op naar de volgende LF-route. .”

Tessa en Sjan van Acht
“Geweldig! Prachtig herfstweer en genieten van de dijken!”

Patrick Widdershoven
“De afwisseling en de mooie dorpjes en steden spraken mij erg aan. Ook het fietsen door de vele mooie natuurgebieden is adembenemend. De extra of aanvullende informatie in aanloop naar en tijdens de route maken het prettig en eenvoudig te volgen.”

Kevin Reynders
“In 3,5 dag heb ik de supermooie route gereden. Ik woon zelf in Lanaken, dus heb ik al talloze keren langs de Maas gereden, maar nooit op deze manier. Ik heb er enorm van genoten en ga het snel weer doen met anderen, maar dan waarschijnlijk via Rotterdam en terug.”

Julien Nys en Karine Forier
“Mooie, vlakke tocht met soms veel wind langs mooie waterpartijen, verassend mooie plaatsen en natuurparken. Onze rit was niet zo lang na de overstromingen maar de route was zeer goed berijdbaar. Deel 2, van de Belgisch-Nederlandse grens tot de bron van de Maas staat volgend jaar op het programma. ”

Tim Encke
“Ik ben 7 jaar en heb 700km langs de Maasroute gefietst. We zijn van Rotterdam tot Revin gekomen (en weer terug naar Dinant om daar de trein naar huis te nemen). Ik vond de route heeeel leuk om langs een rivier te fietsen, omdat het zo mooi was. Vooral de natuur heb ik van genoten.”

Joyce Riper
“Een mooie afwisselende route die met het boekje erbij veel vertelt over de geschiedenis van de Maas. De route was heel goed aangegeven.”

Jur Caspers
“Ik heb gekozen om de route in drie dagen te fietsen, dat was een flinke uitdaging en betekende dat ik zo’n 140 kilometer per dag moest doen. Ik heb zo min mogelijk meegenomen voor de trip om zo licht te blijven. Erg gaaf om zoveel bezienswaardigheden tegen te komen onderweg, dat heb je op geen andere route zoveel als bij deze.”

Dorothé Jansen en Arjen Stoelinga
“Wij hebben 5 weken door heel Nederland gefietst en de Maasroute was er een onderdeel van. De route is interessant en afwisselend maar we hebben geen gebruik gemaakt van de app. We vonden wel dat het wegdek niet altijd goed was voor zwaar beladen fietsen. We hebben ook een aantal foto’s van de grote objecten van Kusters gemaakt. Verder heb ik 2 screenshots van de totale route die we hebben gefietst toegevoegd. Het hele verhaal door heel Nederland onderweg staat op onze website. Wij hebben de route in 9 etappes verdeeld met een omweg via Nijmegen. We zijn ook het stuk tot de Belgische grens nog gegaan maar dan zonder bagage. Ik ben slechthorend en heb met een bordje op mijn rug gereden de hele weg. Het hielp heel goed. Automobilisten en scooters waren geduldiger. “

Abby Veefkind & Noortje Van Dongen
“Met mijn moeder, Anja en Noortje hebben we in 7 etappes gefietst. Een heel mooie route alleen hadden wij niet zoveel halfverharde paden verwacht. Gelukkig geen lekke banden gehad!”

Gert van Oss
“Prachtige route! Omdat er op die dag een landelijke wisselstoring bij de ns was, zijn wij niet vanaf Rotterdam, maar vanaf Amsterdam naar Hoek van Holland gefietst. Daar de veerboot gepakt en vervolgens de hele maasroute met veel plezier gefietst! Genoten van de wisselende landschappen en vele pontjes!”

Jo Pinxt en Marijke Soomer
“Wij hebben de Maas vanaf Maastricht heen en terug naar Hoek van Holland gefietst in 14 dagen. Een geweldige ervaring, leuke mensen ontmoet en alle tochten uitvoerig beschreven. Ga het in boekvorm uitgeven. Dit wordt Nederland deel 1. België wordt deel 2. Frankrijk wordt deel 3.”

Maurice van Es
“De Maasroute is een mooie afwisselde route met heerlijke horeca en voldoende slaap accommodatie op rustige fietspaden die telkens een mooi uitzicht geven, geen moment om je te vervelen.”

Betsie de Louw
“Een ontzettende mooie toch en zeker voor herhaling vatbaar. Hopelijk komt het er nog eens van om ook het stuk te fietsen in België en Frankrijk.”

Marten en Anne-Kathrin
“Wat een prachtige route! We hebben genoten van de variatie in het landschap, en de vele leuke plekken die we bezochten.”

Johan Vandevelde en Stijn Vandevelde
“20 juli ben ik vanuit mijn woonplaats naar Maadsluis gefietst om te starten aan de LF Maasroute. Wat een heerlijke tocht, ik heb er van genoten! Een gevarieerd landschap, en genoeg te zien en te bezoeken. De vestingstadjes, Loevestein, bierbrouwerij Hertog Jan, het missiemuseum en Maastricht! De etappes waren goed te fietsen. In Boxmeer en in Maastricht ben ik iets langer gebleven. Overnachtingen bij vrienden op de fiets zijn heel goed bevallen! 30 juli ben ik in Maastricht op de trein gestapt naar Rotterdam om daar het missende stukje weer naar Maassluis te fietsen. Wegens het zomercarnaval kwam ik niet bij de Erasmusbrug, wel was het heel feestelijk!”

Bea Kruger
“Fantastisch! We zijn gestart in Hoek van Holland en in 7 dagen gefietst naar Maastricht, daarna zelf doorgefietst tot de Belgische grens. Vervolgens door België (Zuid-Willemskanaal) weer naar naar Nederland. Via Eersel en Geertruidenberg weer naar Hellevoetsluis en de Lier teruggefietst. De serie “Langs de Maas” nu wekelijks te zien op TV met Huub Stapel, vind ik zoooo leuk, hij is echt bij de oorsprong begonnen in Frankrijk en is nu in België aangekomen, daarna gaan we veel dingen herkennen die wij ook gezien hebben. Ik verheug mij erop.”

 

Deel jouw verhaal met ons!

Hoe heb jij de route ervaren?

Dit kan door een mailtje te sturen naar mailons@nederlandfietsland.nl. Heb je foto’s van jouw fietstocht? Daar worden wij altijd heel gelukkig van!