Een tocht net zo wispelturig als alle benamingen van de Maas

LF Maasroute
23 januari 2022

Jo Pinxt en Marijke Soomer

Eigenlijk is het vertrekpunt en eindpunt van Marijke en ik net zo wispelturig als alle benamingen van de Maas. Immers de rivier gaat over in de Bergse Maas, Amer en Hollandsch Diep. Zo zijn wij in augustus 2020 onze eerste tocht begonnen in het vestigingsstadje Ravenstein naar Heumen daar de brug over en via de ander kant weer terug naar Ravenstein. Dit beviel ons zo goed dat we besloten de hele Maas tussen Maastricht en Hoek van Holland heen en terug te fietsen.

Onze laatste tocht was vanuit Spijkenisse naar Hoek van Holland en terug in juni 2021. In het totaal hebben we 15 routes uitgezet via ANWB knooppunten die veelal samen liepen met de Maasroute. De volgorde was veelal willekeurig maar moest wel aansluiten op het deel van Maastricht naar Hoek van Holland. In het totaal hebben we 763 km gefietst. Bewust kozen we voor mooi weer dagen om te fietsen vandaar een ruime periode. Naast de geweldige afwisselende natuurlandschappen zijn ook de vele vissersdorpen, vestigingsstadjes en de rijke Romeinse opgravingen een verrijking voor ons geweest.

Maar ook de technologie van het waterbeheer met zijn stuwen, sluizen en grindafgravingen getuigen van vakkennis. Daarnaast laat het havengebied van Rotterdam tot aan Maasvlakte 2 weer een staaltje grondwinning zien en voelen we ons een lucifersstokje bij de immense containeroverslagen. Van alle routes heb ik een beschrijving en foto’s gemaakt met knooppunten en totale afstand. Mijn doel is dit te bundelen tot een handzaam fietsboekje maar dat is werk voor de wintermaanden. Volgende maand beginnen we aan onze Maastocht door België heen en terug en jullie kunnen het raden hierna Frankrijk tot aan de bron.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen