Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home LF-routes Actuele-info

Actuele info LF- en knooppuntroutes

Kijk voordat je een LF-route gaat fietsen altijd of iets speelt op je route: denk aan een tijdelijke wegomlegging of een veer dat uit de vaart is. Alle informatie die wij horen via onderhoudsinstanties, wegbeheerders of andere fietsers melden we. Ontbreekt er info? Mail ons, dan vullen we het overzicht aan.

Ga direct naar:
> omleidingen of werkzaamheden LF-routes
> LF-icoonroutes en vervallen LF-routes
> status LF-routes
> algemene regionale omleidingen
> werkzaamheden Afsluitdijk  

(Tijdelijke) omleidingen of werkzaamheden LF-routes

LF4 Midden-Nederlandroute Bekijk actuele info
LF9 NAP-route Bekijk actuele info
LF Maasroute Bekijk actuele info
LF Zuiderzeeroute Bekijk actuele info
LF Kustroute Bekijk actuele info
LF Waterlinieroute Bekijk actuele info
Rijnfietsroute Bekijk actuele info
LF Ronde van Nederland Bekijk actuele info

 

Actuele info ontwikkeling LF-icoonroutes

Het huidige LF-netwerk transformeert de komende jaren naar een reeks van iconische LF-routes. Zie ook de pagina met uitleg over deze nieuwe LF-routes. De belangrijkste zaken lees je ook hieronder. Ook staat de status per LF-route weergegeven.

LF Maasroute
LF Maasroute bordje Maastricht - Hoek van Holland - RotterdamDe LF Maasroute is als eerste LF-icoonroute op 25 april 2019 geopend. De bordjes van de LF3 en LF12 zijn verdwenen. Over het hele tracé tussen Maastricht en Rotterdam staan nieuwe Maasroutebordjes. De route heeft een fietsgids, bijbehorende gratis app én een eigen website waar je o.a terecht kunt voor de mooiste bezienswaardigheden, leukste overnachtingsadressen en compleet verzorgde arrangementen. Lees alles op www.lfmaasroute.nl

LF Zuiderzeeroute
De LF Zuiderzeeroute is 16 juni 2020 gelanceerd. De bordjes LF21, LF22 en LF23 bordjes zijn verdwenen. Je ziet op het vernieuwde tracé de nieuwe routebordjes. Bekijk alle informatie op www.lfzuiderzeeroute.nl.

LF Kustroute
De LF Kustroute is 10 juli 2020 gelanceerd. De routebordjes van de LF1 en LF10 zijn verdwenen. Op het vernieuwde tracé tussen Cadzand-Bad en Bad Nieuweschans staan nieuwe routebordjes. Laat je inspireren op www.lfkustroute.nl.

LF Waterlinieroute
De LF Waterlinieroute is op 17 juni 2021 gelanceerd. De route is 410 km lang en gaat van Edam naar Bergen op Zoom: langs de Stelling van Amsterdam, via de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie. De geschiedenis van de waterlinies komt helemaal tot leven tijdens deze tocht! Bezoek de speciale website en ga op pad!

Vervallen LF-routes

In overleg met provincies en regionale routepartners vervallen er ook routes. Het betreft de 'verbindingsroutes' die letterlijk de verbinding vormden tussen de langere LF-routes, en routes die lager scoorden in gebruik. 

Begin 2021 (komen te) vervallen: LF5 (Thorn-Roermond), LF7 Oeverlandroute (Schoorl-Maastricht), LF2 Stedenroute (Amsterdam - Belgische grens).
Begin 2020 zijn vervallen: LF8 (Ommen-Winterswijk), LF11 Prinsenroute (Den Haag-Breda), LF15 Boerenlandroute (Alkmaar-Enschede), LF19 (Deventer-Holten), LF20 Flevoroute (Haarlem-Groningen), LF30 (Breskens-Sas van Gent) en de LF51 (Eindhoven-Belgische grens). 

Met het wegvallen van de LF8 en LF15 is het Rondje Twente via LF-routes zoals dat bestond niet langer 'compleet'. Deze route was opgebouwd uit (delen van) de LF8, LF15 en LF14. Gelukkig is er een alternatief. Visit Twente biedt op haar site een eigen rondje in Twente aan, met een mooie folder met kaart, routebeschrijving via knooppunten en allerlei achtergrondinformatie. Ga naar site Visit Twente.


Status LF-routes

Hieronder zie je per route wat  - voor zover nu bekend - de plannen zijn.

ROUTE STATUS/PLANNEN TOELICHTING
LF1 Noordzeeroute Opgeleverd: samen met LF10 omgevormd tot LF Kustroute De oude webpagina van de LF1 Noordzeeroute linkt nu door naar de nieuwe LF Kustroute-website.
LF2 Stedenroute Vervallen De bewegwijzering is weggehaald.
LF3 Rietlandroute Vervallen De bewegwijzering is weggehaald.
LF3 Hanzeroute In verkenning: LF Hanzeroute De bewegwijzering wordt seizoen 2021 weggehaald.
LF3 Maasroute Opgeleverd: samen met LF12 omgevormd tot LF Maasroute De oude webpagina van de LF3 Maasroute linkt nu door naar de nieuwe LF Maasroute-website.
LF4 Midden-Nederlandroute - -
LF5 Vervallen De bewegwijzering is weggehaald.
LF6 Komt te vervallen De bewegwijzering wordt eind 2021 weggehaald.
LF7 Oeverlandroute Vervallen De bewegwijzering is weggehaald.
LF8 Vervallen De bewegwijzering is weggehaald.
LF9 NAP-route -
LF10 Waddenzeeroute Opgeleverd: samen met LF1 omgevormd tot LF Kustroute De oude webpagina van de LF10 Waddenzeeroute linkt nu door naar de nieuwe LF Kustroute-website.
LF11 Prinsenroute Vervallen De bewegwijzering is weggehaald.
LF12 Maas- en Vestingroute Opgeleverd: samen met deel LF3 omgevormd tot LF Maasroute De oude webpagina van de LF12 Maas- en Vestingroute linkt nu door naar de nieuwe Maasroute-website.
LF13 Schelde-Rheinroute
LF14 Saksenroute -
LF15 Boerenlandroute Vervallen De bewegwijzering is weggehaald.
LF16 Vechtdalroute Komt te vervallen  De bewegwijzering wordt seizoen 2021 weggehaald.
LF17 - -
LF19 Vervallen De bewegwijzering is weggehaald.
LF20 Flevoroute Vervallen De bewegwijzering is weggehaald, behalve in Amsterdam.
LF21LF22 en LF23 Opgeleverd: samen omgevormd tot LF Zuiderzeeroute  De oude webpagina's linken nu door naar de nieuwe Zuiderzeeroute-website.
LF30 Vervallen De bewegwijzering is weggehaald.
LF51 Kempenroute Vervallen De bewegwijzering is weggehaald.

Algemene regionale afsluitingen/omleidingen

Maatregelen op fietspaden gemeente Giethoorn
Let op: rond Giethoorn heeft de gemeente wat restricties doorgevoerd i.v.m. smalle paden en corona. Sommige fietspaden zijn tijdelijk eenrichtingsverkeer en op sommige paden geldt een fietsverbod - lopen met fiets aan de hand mag daar wel. Je leest de meest actuele informatie op deze webpagina: Welke regels gelden er voor fietspaden in Steenwijkerland?


Beperkingen veer
ponten vanwege coronavirus
De coronamaatregelen hebben invloed op diverse veerverbindingen. Diverse veerexploitanten brengen hun veer (nog) niet in de vaart. Stichting Vrienden van de Voetveren biedt een overzicht van de veren die niet varen (voor zover dat bij hen bekend is). Check sowieso voor je een fietstocht gaat maken eventuele veren in je route. Ook vanwege de coronamaatregelen vaart het veer Hoek van Holland-Maasvlakte tot nader orde de winterdienstregeling (dus beperkter!) en hij vaart in het weekend NIET! Alternatief is omfietsen via Rozenburg. Dit is van toepassing op zowel de LF Maasroute en de Ronde van Nederland via LF-routes.


Overig regionieuws
Er zijn regio's die op hun eigen website route-afsluitingen en omleidingen bijhouden. Zie hieronder de webpagina's die bij ons bekend zijn:

Betuwe dijkversterkingswerkzaamehden tussen Gorinchem en Waardenburg
Noord-Brabant
Noord- en Midden-Limburg

Werkzaamheden Afsluitdijk

T/m ten minste april 2022 vinden gefaseerd werkzaamheden plaats op de Afsluitdijk tussen Den Oever en Kornwerderzand. Delen van het fietspad worden tijdelijk afgesloten. De speciale Afsluitdijk-fietsbus brengt je kosteloos langs de werkzaamheden. Er zijn vier haltes voor fietsers en wandelaars. Doordeweeks, ’s morgens en laat in de middag is het een stuk rustiger in de fietsbus dan in het weekend. Doe er je voordeel mee.

Alle informatie over de fietsbus vind je op de speciale website. Bekijk ook het filmpje hieronder.

  

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland