Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home LF-routes Actuele-info

Actuele info LF- en knooppuntroutes

Kijk voordat je een LF-route gaat fietsen altijd of iets speelt op je route: denk aan een tijdelijke wegomlegging of een veer dat uit de vaart is. Alle informatie die wij horen via onderhoudsinstanties, wegbeheerders of andere fietsers melden we. Ontbreekt er info? Mail ons, dan vullen we het overzicht aan.

Ga direct naar:
> omleidingen of werkzaamheden LF-routes
> LF-icoonroutes en vervallen LF-routes
> status LF-routes
> algemene regionale omleidingen 

(Tijdelijke) omleidingen of werkzaamheden LF-routes

LF1 Noordzeeroute - opgegaan in LF Kustroute Bekijk actuele info
LF2 Stedenroute Bekijk actuele info
LF9 NAP-route Bekijk actuele info
LF10 Waddenzeeroute - opgegaan in LF Kustroute Bekijk actuele info
LF16 Vechtdalroute Bekijk actuele info
LF21 LF22 LF23 - opgegaan in LF Zuiderzeeroute Bekijk actuele info
LF Maasroute Bekijk actuele info
LF Zuiderzeeroute Bekijk actuele info
LF Kustroute Bekijk actuele info
Rijnfietsroute Bekijk actuele info
LF Ronde van Nederland Bekijk actuele info

 

Actuele info ontwikkeling LF-icoonroutes

Het huidige LF-netwerk transformeert de komende jaren naar een reeks van iconische LF-routes. Zie ook de pagina met uitleg over deze nieuwe LF-routes. De belangrijkste zaken lees je ook hieronder. Ook staat de status per LF-route weergegeven.

LF Maasroute
LF Maasroute bordje Maastricht - Hoek van Holland - RotterdamDe LF Maasroute is als eerste LF-icoonroute op 25 april 2019 geopend. De bordjes van de LF3 en LF12 zijn verdwenen. Je ziet nu over het hele tracé tussen Maastricht en Rotterdam nieuwe Maasroutebordjes. De route heeft een fietsgids, bijbehorende gratis app én een eigen website waar je o.a terecht kunt voor de mooiste bezienswaardigheden, leukste overnachtingsadressen en compleet verzorgde arrangementen. Lees alles op www.lfmaasroute.nl

LF Zuiderzeeroute
De LF Zuiderzeeroute is 16 juni 2020 gelanceerd. De bordjes LF21, LF22 en LF23 bordjes zijn  verdwenen. Je ziet op het vernieuwde tracé de nieuwe routebordjes. Bekijk alle informatie op www.lfzuiderzeeroute.nl.

LF Kustroute
De LF Kustroute is 10 juli 2020 gelanceerd. De routebordjes van de LF1 en LF10 zijn verdwenen. Op het vernieuwde tracé tussen Cadzand-Bad en Bad Nieuweschans staan nieuwe routebordjes. Laat je inspireren op www.lfkustroute.nl.

Vervallen LF-routes

In overleg met provincies en regionale routepartners vervallen er ook routes. Het betreft de 'verbindingsroutes' die letterlijk de verbinding vormden tussen de langere LF-routes, en routes die lager scoorden in gebruik. 

Begin 2020 zijn vervallen: LF5 (Thorn-Roermond), LF8 (Ommen-Winterswijk), LF11 Prinsenroute (Den Haag-Breda), LF15 Boerenlandroute (Alkmaar-Enschede), LF19 (Deventer-Holten), LF20 Flevoroute (Haarlem- Groningen), LF30 (Breskens-Sas van Gent) en de LF51 (Eindhoven-Belgische grens). Het grootste deel van de bordjes is verwijderd. Bij de LF5 en de LF20 in Amsterdam gebeurt dat voor het fietsseizoen 2021. 

Met het wegvallen van de LF8 en LF15 is het Rondje Twente via LF-routes zoals dat bestond niet langer 'compleet'. Deze route was opgebouwd uit (delen van) de LF8, LF15 en LF14. Gelukkig is er een alternatief. Visit Twente biedt op haar site een eigen rondje in Twente aan, met een mooie folder met kaart, routebeschrijving via knooppunten en allerlei achtergrondinformatie. Ga naar site Visit Twente.


Status LF-routes

Hieronder zie je per route wat  - voor zover nu bekend - de plannen zijn.

ROUTE STATUS/PLANNEN TOELICHTING
LF1 Noordzeeroute Opgeleverd: samen met LF10 omgevormd tot LF Kustroute De oude webpagina van de LF1 Noordzeeroute linkt nu door naar de nieuwe LF Kustroute-website.
LF2 Stedenroute - -
LF3 Rietlandroute Vervallen De bewegwijzering is weggehaald.
LF3 Hanzeroute In verkenning: LF Hanzeroute  
LF3 Maasroute Opgeleverd: samen met LF12 omgevormd tot LF Maasroute De oude webpagina van de LF3 Maasroute linkt nu door naar de nieuwe LF Maasroute-website.
LF4 Midden-Nederlandroute - -
LF5 Komt te vervallen De bewegwijzering wordt voor seizoen 2021 weggehaald.
LF6 - -
LF7 Oeverlandroute - -
LF8 Vervallen De bewegwijzering is weggehaald.
LF9 NAP-route -
LF10 Waddenzeeroute Opgeleverd: samen met LF1 omgevormd tot LF Kustroute De oude webpagina van de LF10 Waddenzeeroute linkt nu door naar de nieuwe LF Kustroute-website.
LF11 Prinsenroute Vervallen De bewegwijzering is weggehaald.
LF12 Maas- en Vestingroute Opgeleverd: samen met deel LF3 omgevormd tot LF Maasroute De oude webpagina van de LF12 Maas- en Vestingroute linkt nu door naar de nieuwe Maasroute-website.
LF13 Schelde-Rheinroute
LF14 Saksenroute -
LF15 Boerenlandroute Vervallen De bewegwijzering is weggehaald.
LF16 Vechtdalroute
LF17 Vervallen  De bewegwijzering is weggehaald.
LF19 Vervallen De bewegwijzering is weggehaald.
LF20 Flevoroute Vervallen De bewegwijzering is weggehaald, behalve in Amsterdam.
LF21LF22 en LF23 Opgeleverd: samen omgevormd tot LF Zuiderzeeroute  De oude webpagina's linken nu door naar de nieuwe Zuiderzeeroute-website.
LF30 Vervallen De bewegwijzering is weggehaald.
LF51 Kempenroute Vervallen De bewegwijzering is weggehaald.

Algemene regionale afsluitingen/omleidingen

Maatregelen op fietspaden gemeente Giethoorn
Let op: rond Giethoorn heeft de gemeente wat restricties doorgevoerd i.v.m. smalle paden en corona. Sommige fietspaden zijn tijdelijk eenrichtingsverkeer en op sommige paden geldt een fietsverbod - lopen met fiets aan de hand mag daar wel. Je leest de meest actuele informatie op deze twee webpagina's:

Welke regels gelden er voor fietspaden in Steenwijkerland?
Maatregelen om afstand te houden op de Steenwijkerlandse fietspaden 


Veel veer
ponten uit de vaart vanwege coronavirus
De coronamaatregelen hebben diverse veerexploitanten doen besloten hun ve(e)r(en) nog niet in de vaart te brengen of uit de vaart te halen. Stichting Vrienden van de Voetveren biedt een overzicht van de veren die niet varen (voor zover dat bij hen bekend is). Check sowieso voor je een fietstocht gaat maken eventuele veren in je route. Ook vanwege de coronamaatregelen vaart het veer Hoek van Holland-Maasvlakte tot nader orde de winterdienstregeling (dus beperkter!) en hij vaart in het weekend NIET! Alternatief is omfietsen via Rozenburg. Dit is van toepassing op zowel de LF Maasroute en de Ronde van Nederland via LF-routes.

Afsluiting fietspad Afsluitdijk per 1 april 2019: vervoer fietsers met fietsbus
Rijkswaterstaat is bezig met het versterken van de Afsluitdijk. Om het werk aan de kant van de Waddenzee veilig te kunnen uitvoeren is het fietspad afgesloten tussen 1 april 2019 en 1 april 2022. Dit gebeurt afwisselend tussen Den Oever-Breezanddijk en Den Oever-Kornwerderzand. Voetgangers en (brom)fietsers kosteloos gebruik maken van een fietsbus. De bus rijdt eens per uur. Per bus kunnen ongeveer 15 fietsen en 25 personen worden vervoerd. Bij Den Oever, het Monument, Breezanddijk en Kornwerderzand zijn haltes. Je leest hier alles over de dienstregeling. Zie ook deze webpagina.

Overig regionieuws
Er zijn regio's die op hun eigen website route-afsluitingen en omleidingen bijhouden. Zie hieronder de webpagina's die bij ons bekend zijn:

Noord-Brabant
Noord- en Midden-Limburg

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Overijssel

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland