De mooiste routes over de Afsluitdijk

tijdens de openstelling op 1 en 2 juli
Het gloednieuwe fietspad

met zicht op de Waddenzee

Op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli 2023 kun je eindelijk weer de gehele Afsluitdijk fietsen. Het is één van de maatregelen om fietsers en wandelaars tegemoet te komen nu de werkzaamheden op de Afsluitdijk langer duren dan aanvankelijk gedacht. Het fietspad is immers al sinds 1 april 2019 dicht. Staat de LF Ronde van NederlandLF Zuiderzeeroute of LF Kustroute voor deze zomer op het programma en wil je over de Afsluitdijk fietsen? Plan je tocht dan in het weekend van 1 en 2 juli over de dijk.

P.S Voor je gemak hebben we alle drie de routes ingedeeld in dagtrajecten van maximaal 70 km. Dit helpt je bij het plannen. Maar voel je vrij om je eigen keuzes te maken. Je kunt de routes in beide richtingen fietsen.

De mooiste fietroutes

over de Afsluitdijk

Afsluitdijk

De alternatieve

Eilandhoppen

Fiets je de LF Ronde van NederlandLF Zuiderzeeroute of LF Nederlandse Kustroute dan ben je – met uitzondering van 1 en 2 juli- aangewezen op de gratis fietsbus. Maar wie van avontuur houdt en niet graag in een bus zit is er een alternatief. Via Texel, Vlieland en eventueel Terschelling kun je om de Afsluitdijk heen. Eenmaal op het vaste land in Harlingen pak je de route weer op.

Ga ook eilandhoppen

Veer Enkhuizen - Stavoren

Van april tot oktober vaart een veerboot tussen Enkhuizen in Noord-Holland en Stavoren in Friesland. De veerdienst bestaat al sinds 1886, lang voordat de Zuiderzee het IJsselmeer werd. Het is een leuke vaartocht van nog geen anderhalf uur en een ontspannen alternatief voor de Afsluitdijk, als je de LF Zuiderzeeroute fietst. Maar je mist ook een flink stuk van de route.

Bekijk de actuele vaartijden
de LF Kustroute

Bikepacking

Wil je meer van Nederland zien? Dan stap je op de fiets! Dat was de gedachte van Jip en Anneke. Ze kochten wat campingspullen en vertrokken op de racefiets aan de LF Kustroute. Oke, ze hebben eerst een paar weekenden wat proeftripjes gedaan van 1-2 nachten. Werkt de bepakking en blijft het allemaal wel zitten? Eenmaal onderweg zit je opgescheept met alles wat je hebt meegenomen, gebruik je iets niet dan moet je het toch tot het eind meenemen. Spullen terug naar huis sturen of weggooien doe je ook niet snel. Van hun eerste echte fietsvakantie maakte ze een leuke video (bekijk hem hiernaast).

van onze partner

Nog meer inspiratie

Rondje IJsselmeer | Fietssport NTFU
Deze route mag niet ontbreken op de bucketlist van de wielrenner. Trotseer de wind, fiets kilometers lang over prachtige dijken, beuk over de Afsluitdijk en ontdek historische plaatsen als Muiden, Enkhuizen en Hoorn.
Bekijk de route

Blog en nieuws

Ook leuk om te lezen