Veel ongeloof bij fietsers over verdwijnen veer Hoek van Holland

Nieuws
20 december 2021

Ons bericht over het uit de vaart halen van het veer tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte zorgt voor veel ongeloof bij fietsers. Om toch aan de overkant van het water te komen moeten fietsers een omweg maken van 25 à 30 kilometer. Daarmee komt ook gelijk een deel van de thematische beleving van de route te vervallen. De overtocht met de catamaran duurt zo’n 20 minuten. Het is een ervaring die de recreatieve fietser niet wil missen. Dat het veer een attractieve waarde heeft laat ook Jody Steyls uit België weten “De sfeer en beleving doorheen de haven was één van de hoogtepunten tijdens mijn mooie LF Kustroute. Zo erg, het is ondenkbaar en onverstandig om het veer eruit te halen”.

“Ooh wat erg! Het was zo leuk om te doen op de Kust- en Maasroute en zoveel meer vanuit Zeeland.” – Carolien

Buitenlandse fietstoerist

Naast het regionale fietsroutenetwerk maken ook de LF Maasroute (onderdeel van EuroVelo19, La Meuse a Vélo), de LF Kustroute (onderdeel van EuroVelo12, de North Sea Cycle route) en de Ronde van Nederland gebruik van het veer. Omdat twee LF-routes deel uit maken van populaire internationale fietsroutes is ook de buitenlandse fietstoerist het slachtoffer. Daarnaast zorgt het wegvallen van de veerverbinding voor een afname van de aantrekkelijkheid van het toeristisch recreatief aanbod in deze regio.

Ook ondernemer en werknemer de dupe

Naast fietsers die bewust de bewegwijzerde routes volgen, zijn er ook veel recreanten, toeristen en inwoners die de verbinding gebruiken voor de overtocht naar een vakantiehuisje, daguitstapje, familiebezoek of woon-werkverkeer. “Schandalig dat die uit de vaart wordt genomen. Gaan nog veel mensen mee met dit veer. Het werd ook gebruikt door werknemers en door personeel van binnenvaartschepen. Probeer die nu maar daar aan boord te krijgen.” Aldus Johan Klos. Ook de recreatieve ondernemers in deze omgeving zullen de fietsers graag ontvangen.

Behoud van het veer

Aanbestedingsproblemen zorgen ervoor dat de ferry per 1 januari 2022 uit de vaart gaat.  Samen met Fietsersbond, Vereniging Vrienden van de Voetveren en OP en TOP Voorne Putten lobbyen we voor behoud van een veerverbinding. Een brandbrief naar het college van B&W in Rotterdam is verzonden, een officiële reactie volgt nog, maar ze hebben ons laten weten samen te willen zoeken naar een oplossing.

“Deze zomer de veerdienst gebruikt bij het fietsen van de LF Kustroute. Veel vertraging op de uurregeling van de veerboot, juist omdat er zoveel fietsers van de veerdienst gebruik maakten.” – Herman  

 

Nieuwsbrief Nederland Fietsland

Ontvang onze nieuwsbrief

Meld je net als 22.000 andere fietsers aan voor onze gratis nieuwsbrief. Dan krijg je zes keer per jaar de beste fietsverhalen, tips en routes in je mailbox.


 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen