Behoud veer Hoek van Holland – Maasvlakte

Nieuws
13 december 2021

Vanaf 1 januari 2022 wordt de ferry tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte uit de vaart gehaald. Niet alleen voor de vakantiefietser, maar ook voor de fietsforens en de regionale recreatieve fietser is dit ondenkbaar. De reden is eigenlijk wel heel wrang: een mislukte aanbesteding. Hier mag de fietser natuurlijk niet de dupe van worden. Wel komen ze met een ‘alternatief’, een bus moet soelaas bieden. Echter is dit voor de fietser geen reële oplossing, de fiets kan immers niet mee. Daarnaast is een bus geen boot, die een hoge attractieve waarde heeft voor de vakantiefietser.

Enorme omweg

Om toch aan de overkant van het water te komen moeten fietsers een omweg maken van 25 à 30 kilometer. Naast het regionale fietsroutenetwerk maken ook de LF Maasroute (onderdeel van EuroVelo19, La Meuse a Vélo), de LF Kustroute (onderdeel van EuroVelo12, de North Sea Cycle route) en de Ronde van Nederland gebruik van het veer. Ook zorgt het wegvallen van de veerverbinding voor een afname van de aantrekkelijkheid van het toeristisch recreatief aanbod in deze regio. Naast fietsers die bewust de bewegwijzerde routes volgen, zijn er ook veel recreanten, toeristen en inwoners die de verbinding gebruiken voor de overtocht naar een vakantiehuisje, daguitstapje, familiebezoek of woon-werkverkeer.

Klik op de kaart om hem te vergroten

Gezamenlijke oproep

Samen met Fietsersbond, Vereniging Vrienden van de Voetveren en OP en TOP Voorne Putten laten we van ons horen om het veer te behouden. Een brandbrief naar het college van B&W in Rotterdam is vrijdag 10 december verzonden. Achter de schermen zijn we al langer met elkaar in overleg, de brief moet onze gezamenlijke noodkreet extra kracht bijzetten. We pleiten voor het in stand houden van een veerverbinding tussen de Maasvlakte en Hoek van Holland. In ieder geval in het recreatieseizoen. Ook de (recreatieve) ondernemers in deze omgeving zullen de fietsers graag ontvangen. 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen