Fietsliefhebber van 87 jaar fietst 1300 km lange Ronde van Nederland

Verhalen van fietsers
24 november 2012

Iedereen die aantoonbaar de Ronde van Nederland via LF-routes fietst, krijgt een oorkonde. Bij de aanvraag zit vaak ook een korte terugblik op de tocht. Heel bijzonder was de mail die we ontvingen van Jaap Braas. Hij fietste als 87-jarige in z’n eentje de hele Ronde. “Het fietsen van de Ronde van Nederland was een geweldige ervaring. Voor mij de allerbeste manier om het verlies van m’n vrouw te verwerken”.

In 2011 fietste Jaap Braas al ruim 10.000 km. “Geen specifieke routes, maar gewoon kilometers maken. Dit jaar besloot ik de Ronde van Nederland te fietsen en te gaan logeren bij Vrienden op de fiets. Dit logeren was geweldig. Soms was er een blokhut of een tuinhuisje waar ik kon slapen, maar als ze op de donateurskaart mijn geboortejaar 1924 zagen, wilden ze dat niet. Mijn stem door de telefoon klonk blijkbaar niet zo oud en ze hadden niet verwacht dat een man van 87 dit zou doen. Ik moest in huis slapen en werd geweldig verwend.”

“De tocht is goed gegaan, zonder pech met de elektrische fiets. Zelf had ik wel nog een ongelukje. Bij Harlingen verloor ik mijn evenwicht bij het openen van een dijkpoortje. M’n fiets viel over me heen en ik bezeerde mijn been en hand. Bij een cafeetje verderop hadden ze geen spullen voor eerste hulp, maar ze wilde me graag helpen. Geen jodium? Nou dan maar met wat alcohol (jonge jenever)! Dat hebben ze toch netjes gedaan.”

“Toen ze hoorden dat ik nog naar Oudemolen moest fietsen voor m’n volgende overnachting, vonden ze dat veel te ver. Dat haalt u niet vandaag, zeiden ze. Toch ging ik op pad, rustig aan, ik wilde niet weer vallen. Onderweg belde ik het logeeradres dat ik wat later was en tijdens het eten laadde ik m’n accu op. Het was al schemerig toen ik aankwam. De eigenaren kwamen mij tegemoet. Ze waren, net als mijn kinderen, blij dat ik er was. De gastvrijheid heeft me sowieso blij verrast. Zoals bij het adres waar ik wist dat de mensen niet thuis zouden zijn en de sleutel klaarlag in een klomp. Ik vond een briefje op de trap met een adres waar ik lekker zou kunnen eten en een hartelijk welkom. Geweldig toch, wat een vertrouwen.”

“Waarom ik zoveel fiets? Nou, in 2005 is mijn vrouw overleden; we waren 53 jaar getrouwd en ik viel in een enorm gat. Ik kocht een elektrische fiets en begon met fietsen. Mijn eerste verre reis was naar Joure, 120 km van huis. Ik was overgrootvader geworden en ik zei: oude opa komt nog een keer op de fiets. Iedereen kon of wilde het niet geloven, 120 km op één dag dat doe je niet! Maar jawel hoor, de wind was gunstig en de Afsluitdijk had ik lekker voor de wind. Geweldig, het was gelukt. En toen wist ik: het fietsen in de frisse lucht, lekker trek in eten en heerlijk slapen, dat is voor mij de allerbeste manier om mijn verlies te verwerken.”

Jaap Braas – inmiddels 88 – is terecht trots dat hij met z’n 87 jaar de oudste is die de Ronde van Nederland aantoonbaar heeft gefietst. “Ik voel mij gezegend dat ik dit kan en mag doen.”

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen