De langste dag uitdaging: fietsen van zonsopkomst tot zonsondergang

Blog
14 juni 2022

Zeven mooie fietsroutes voor de zomerzonnewende

Traditiegetrouw wordt er op of rond de langste dag van het jaar door veel fietsers een flinke tocht gereden. In Amsterdam duurt de dag dan maar liefst 16 uur, 48 minuten en 19 seconden. De astronomische zomer begint op dinsdag 21 juni begint, en tegelijkertijd worden de dagen vanaf dan weer korter. De LF Zuiderzeeroute is een populair rondje bij wielrenners om rond de langste dag in één adem te fietsen. Echter kan er over de Afsluitdijk momenteel niet gefietst worden, de speciale fietsbus is voor de meeste fietsers deze dag geen optie. Daarom hebben we speciaal voor deze groep fietsers een aantal alternatieve routes uitgezocht. P.S tijdens deze routes kom je langs diverse Natuurkampeerterreinen, ze zijn dus net als de LF Zuiderzeeroute geschikt voor een meerdaagse fietsvakantie.foto Ouddorp duinen Middelduinpad provincie Zeeland

Zuid-Hollandse Eilanden | 284 kilometer

Proef de zilte smaak van Zeeland! Water staat centraal in deze fietsroute langs Natuurkampeerterreinen in Zeeland en Zuid-Holland. Je fietst over alle schiereilanden in het gebied, met brede stranden, uitgestrekte polders en onverwachte kreken en welen. De zee is nooit ver weg. Op Neeltje Jans leer je over de strijd tussen mens en water: de watersnoodramp van 1953 en de Deltawerken en de wereldberoemde Oosterscheldekering. De zee heeft ook veel gebracht: nergens zijn de mosselen zo lekker als in Zeeland.

Bekijk de route

Loonse en Drunense Duinen, Kampina en Strabrechtse heide | 520 kilometer

Misschien wel de meest veelzijdige van het rijtje. Je komt langs de mooiste natuurgebieden van Brabant zoals de Biesbosch, Loonse en Drunense Duinen, De Kampina en de Strabrechtse heide. Je fietst een stuk langs de Maas en er zijn trajecten waar je het voetveer of pontje moet pakken. Maar net zo makkelijk bezoek je een gezellige Brabantse stad, of fiets je door het Brabantse platteland. Sluit je fietstocht af met een trappistenbiertje.

Bekijk de route

Boerderij langs water in de Achterhoek

Meanderende riviertjes, wijngaarden en historische dorpjes | 410 kilometer

De Achterhoek is een van de mooiste fietsgebieden van Nederland. Een lichtglooiend landschap met meanderende riviertjes, wijngaarden en prachtige historische dorpjes doen je zomaar in Zuid-Frankrijk wanen. Tijdens je lange fietsdag strijk je voor een heerlijk streekgerecht in een van de vele knusse restaurantjes in het gebied.

Bekijk de route

 

Prachtige natuur en een rijke cultuurhistorie | 417 kilometer

Overijssel kenmerkt zich door prachtige natuur en een rijke cultuurhistorie, die beide het ontdekken waard zijn. Het rijke textielverleden in Twente en de grote welvaart van Hanzesteden als Zwolle en Deventer zorgden voor het ontstaan van wel meer dan 600 landgoederen in de provincie. De route komt langs diverse van deze landgoederen, en een aantal Natuurkampeerterreinen langs de route liggen zelfs óp een landgoed. Een prachtige kans om het landgoedleven eens van dichtbij te bekijken. In deze fietsroute is er extra aandacht voor de cultuurhistorie langs de route.

Bekijk de route

Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa | 268 kilometer

Drenthe heeft drie geweldige Nationale Parken: Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa. Via deze route ontdek je ze allemaal. Maar dat niet alleen, je fietst ook langs de kleinere en minder bekende natuurgebieden van Drenthe. Het is een enorm afwisselende route waarbij je fietst door bossen, langs zandverstuivingen, langs beekdallen en door heidegebieden. Naast de prachtige natuur is er ook een rijke cultuurhistorie in Drenthe, waaronder de grafheuvels en hunebedden die stammen uit de IJstijd. Maar ook sporen uit een minder ver verleden kom je tegen. Zo voert de route o.a. langs Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Bekijk de route

 

Rust en ruimte, water en lucht | 344 kilometer

Wie kiest voor Fryslân, kiest voor rust en ruimte, water en lucht. Maar ook voor honderden oude kerken, terpen en natuurlijk de prachtige taal. Zoals ze zelf zingen in hun volkslied: Klink dan en daverje fier yn it rûn, dyn âlde eare, o Fryske grûn! De route voert je van het Lauwersmeer en de Waddeneilanden langs een bijzonder terpenlandschap en door eeuwenoude Friese wouden. Er is van alles te ontdekken in deze bijzondere provincie!

Bekijk de route

foto wierde Enzinge provincie Groningen foto Peter Nijenhuis

Eeuwenoude kerkjes en uniek wierdenlandschap | 269 kilometer

Er gaat niets boven Groningen! Groningen is ten onrechte een van de minst toeristische provincies van Nederland. Eeuwenoude kerkjes, een prachtig wierdenlandschap, onontdekte natuurgebieden en een trotse hoofdstad van de provincie nodigen je uit kennis te maken met een ander stukje Nederland. De route leidt je door de hele provincie, van de Veenkoloniën, via Westerwolde, langs de Waddenzee naar het Lauwersmeergebied en het Westerkwartier.

Bekijk de route

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen