Wat is een LF-route?

Achtergrond
19 februari 2021

Van de ene verrassing naar de andere

Zelfs na flink wat fietskilometers te hebben gemaakt blijven er altijd nog onontdekte stukjes Nederland over. Op de bonnefooi links-rechts-links-rechts gaan en hopen uit te komen op de mooiste verborgen plekjes kan soms leuk zijn. Het prettigst is wel om op de weg daarnaartoe zoveel mogelijk gebruik te maken van binnenweggetjes en vrijliggende fietspaden. Een LF-route (Langeafstand Fietsroute) neemt je over goede en rustige wegen mee naar de meest bijzondere plekken van Nederland.

De in totaal ruim 3600 kilometer lange bewegwijzerde routes laten je niet alleen Nederland met al haar afwisseling zien, ze zijn ook bij uitstek geschikt voor een meerdaagse fietstrektocht. Je passeert de mooiste steden en idyllische dorpen, fietst langs de oevers van de rivier of dwars door het bos en ontdekt de invloed van de mens en de natuur op ons gevarieerde land. Je kunt een LF-route van begin tot eind volgen, soms zelfs over de grenzen heen, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie. Ze naar eigen inzicht combineren  of doormiddel van het knooppuntennetwerk samenstellen. Zo wordt het plannen van weekend- of dagtochten, én in het bijzonder een meerdaagse trektocht of fietsvakanties wel heel gemakkelijk.

Waar je tijdens je fietstocht in ieder geval op kunt rekenen is een in twee rijrichtingen bewegwijzerde route van het hoogste niveau. Ook staat de route garant voor vele kilometers over de leuke -meestal geasfalteerde- rustige wegen. Hier en daar fiets je over schelpenpaden of halfverharde paden. Met dunne racebandjes iets om rekening mee te houden. Lange saaie stukken langs grote N-wegen zul je niet snel treffen. Alle routes, met uitzondering van de Zuiderzeeroute en de Ronde van Nederland, gaan van A naar B.

Je fietst door prachtige gebieden en valt van de ene verrassing in de andere. Ook kom je langs fietsvriendelijke adressen waar je even kunt stoppen voor een uitgebreide lunch of een goede nachtrust. Bij deze 1000 Fietsers Welkom! adressen kun je als fietser rekenen op net dat beetje extra’s. Een fietstocht is pas echt geslaagd wanneer je als fietser goed ontvangen wordt. Je kunt je bidon vullen, je elektrische fiets opladen of waar je bij pech een reparatiesetje gebruiken. En als je blijft overnachten, staat je fiets veilig gestald.

 

Je kunt kiezen voor een op zichzelf staande route, bijvoorbeeld de LF9 NAP-route en de LF4 Midden-Nederlandroute. Of je gaat voor de ultieme uitdaging in de vorm van de Ronde van Nederland. Deze ruim 1.300 km lange ultieme fietsvakantieroute voert je via diverse (delen van) LF-routes en toont bij uitstek de grote variatie aan landschappen die ons kleine landje rijk is. Heb je de Ronde compleet gefietst, dan ontvang je een oorkonde en kom je in de speciale eregalerij. Bij het volbrengen van de LF MaasrouteLF Zuiderzeeroute, LF Kustroute  en LF Waterlinieroute krijg je naast de oorkonde ook een schildje om op je frame te plakken.

Kies je ervoor om een route te verdelen in meerdere dag- of weekendtochten? Dan kun je de route makkelijk oppikken bij een treinstation. De LF-routes lopen in de meeste gevallen door het centrum van de stad. Bij de LF Maasroute, LF Zuiderzeeroute en LF Kustroute is de route voor je gemak al opgedeeld in volwaardige dagtrajecten van maximaal 70 kilometer. Elk begin- en eindpunt bevindt zich in de nabijheid van een station. Maar voel je vrij om je eigen keuzes te maken. Met de online fietsrouteplanner, de LF Basiskaart of de bijbehorende fietsgids van de route. Je hoeft alleen nog maar te fietsen en te genieten. Veel plezier en we horen graag hoe jij de LF-route hebt ervaren.

  • tips

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen