Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home LF-icoonroutes Vraag en antwoord

Vraag en antwoord

1. Waarom veranderen de LF-routes?
2. Hoe weet ik welke routes gaan veranderen of verdwijnen?
3. Wanneer vindt de overgang plaats?
4. Wat gebeurt er met de bewegwijzering?
5. Krijgen de bordjes ook weer een nummer en a-b aanduiding?
6. Komen er ook gidsen voor de vernieuwde LF-routes?
7. Wat als ik een 'oude' route wil fietsen?
8. Wat is eigenlijk het verschil tussen een LF-(icoon)route en een knooppuntroute?

  1. Waarom veranderen de LF-routes? De LF-routes bestaan al ruim 30 jaar. Daar zijn in de loop der tijd de fietsknooppunten bijgekomen. Nu de fietsknooppuntnetwerken over praktisch heel Nederland verspreid zijn, hoeven de LF-routes niet langer meer een netwerk te vormen. Daardoor kunnen we focussen op de mooiste routes voor meerdaags fietsen. Uiteindelijk zullen zo’n tien sterke, thematische LF-routes, de fietsiconen van Nederland vormen. Hiermee maken we fietsvakanties in Nederland nog leuker, aantrekkelijker en gemakkelijker. Zowel nationaal als internationaal. 
  2. Hoe weet ik welke routes gaan veranderen of verdwijnen? In het overzicht op de speciale LF-icoonroutes pagina zie je per route wat de plannen zijn. We zullen het overzicht telkens bijwerken zodra er nieuwe ontwikkelingen bekend zijn. 
  3. Wanneer vindt de overgang plaats? De overgang van compleet netwerk naar tien LF-routes is een project van meerdere jaren. Er komt per route heel wat bij kijken: voorverkenning, tracéverkenning, projectplan, subsidieaanvraag, bewegwijzering, productontwikkeling en natuurlijk de oplevering en publiciteit. We streven ernaar om in een periode van vijf jaar deze hele ‘operatie’ af te ronden. De eerste vernieuwde LF-route, de LF Maasroute, is voorjaar 2019 opgeleverd. Medio 2020 staan ook de LF Zuiderzeeroute en LF Kustroute in het rijtje LF-icoonroutes.
  4. Wat gebeurt er met de bewegwijzering? Wanneer een LF-route onderdeel gaat uitmaken van een nieuwe icoonroute, wordt de bewegwijzering vervangen door de nieuwe bewegwijzering. Je ziet dit op de LF icoonpagina, helemaal onderaan. De Zuiderzeeroute bijvoorbeeld, was opgebouwd uit de LF21, LF22 en LF23 en heeft nu éénzelfde bordje ‘LF Zuiderzeeroute’. Maakt een LF-route geen onderdeel uit van de nieuwe set icoonroutes? Dan verwijderen we de bewegwijzering. Uiteraard kun je wel nog gewoon gebruik maken van de fietsknooppunten.
  5. Krijgen de routes ook weer een nummer en een a- en b-aanduiding? De naam komt duidelijk op de routebordjes. Op het bordje lees je ook de namen van plaatsnamen. Bijvoorbeeld: Cadzand-Bad – Bad Nieuweschans. Of, in de andere richting: Bad Nieuweschans – Cadzand-Bad. De a- en b-aanduidingen komen niet terug op de nieuwe bordjes. 
  6. Komen er ook gidsen voor de vernieuwde LF-routes? Bij de oplevering van elke nieuwe LF-route is ook een compact fietsmapje voorzien. Met duidelijk kaartmateriaal, tips en een handleiding. 
  7. Wat als ik een ‘oude’ LF-route wil fietsen? Sommige LF-routes worden opgenomen in de nieuwe icoonroutes. Welke dat zijn, vind je in dit overzicht. De trajecten van LF-routes die komen te vervallen blijven bereikbaar via de fietsknooppunten. Te plannen bijvoorbeeld in de fietsrouteplanner of met de LF Basiskaart
  8. Wat is eigenlijk het verschil tussen een LF-(icoon)route en een knooppuntroute? LF-icoonroutes en knooppuntroutes blijven – net als de huidige LF-routes en knooppuntroutes -  naast elkaar bestaan. Een LF-icoonroute is een langeafstandsfietsroute met een herkenbaar thema. Een icoonroute richt zich hiermee op de vakantiefietser. De fietsknooppunten vormen een landelijk dekkend netwerk van korte trajecten. Bij iedere afslag op de route staat een bordje met de richting en het nummer van het volgende knooppunt. Zo kun je als fietser zelf flexibel je eigen route samen stellen. Je kunt natuurlijk een LF-route ook combineren met fietsknooppunten. 

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland