8 antwoorden op de verandering rondom LF-routes

LF-routes
30 augustus 2021

Waarom veranderen de LF-routes?

De LF-routes bestaan al ruim 30 jaar. Daar zijn in de loop der tijd de fietsknooppunten bijgekomen. Nu de fietsknooppuntnetwerken over praktisch heel Nederland verspreid zijn, hoeven de LF-routes niet langer meer een netwerk te vormen. Daardoor kunnen we focussen op de mooiste routes voor meerdaags fietsen. Uiteindelijk streven we naar een serie sterke, thematische LF-routes, die de mooiste routes van Nederland vormen. Hiermee maken we fietsvakanties in Nederland nog leuker, aantrekkelijker en gemakkelijker. Zowel nationaal als internationaal.

Hoe weet ik welke routes gaan veranderen of verdwijnen?

In het overzicht op de pagina wijzigingen fietsroutes zie je per route wat de plannen zijn. Zodra er nieuwe ontwikkelingen bekend zijn vind je dit op deze pagina. Ben je van plan een route te rijden? Houd dan deze pagina goed in de gaten, zo kom je onderweg niet voor verrassingen te staan.

Wanneer vindt de overgang plaats?

De overgang van compleet netwerk naar een serie LF-routes is een project van meerdere jaren. Er komt per route heel wat bij kijken: voorverkenning, tracéverkenning, projectplan, subsidieaanvraag, bewegwijzering, productontwikkeling en natuurlijk de oplevering en publiciteit. We streven ernaar om in een periode van vijf jaar deze hele ‘operatie’ af te ronden. De eerste vernieuwde LF-route, de LF Maasroute, is voorjaar 2019 opgeleverd. Medio 2020 zijn ook de LF Zuiderzeeroute en de LF Kustroute aan het rijtje nieuwe LF-routes toegevoegd. De LF Waterlinieroute kan vanaf voorjaar 2021 gefietst worden.

Wat gebeurt er met de bewegwijzering?

Wanneer een LF-route onderdeel gaat uitmaken van een LF-route volgens die nieuwe standaard, wordt de bewegwijzering vervangen door de nieuwe bewegwijzering. Je ziet dit op de pagina wijzigingen fietsroutes, helemaal onderaan. De Zuiderzeeroute bijvoorbeeld, was opgebouwd uit de LF21, LF22 en LF23 en heeft nu eenzelfde bordje ‘LF Zuiderzeeroute’. Maakt een LF-route geen onderdeel uit van de nieuwe set routes? Dan verwijderen we de bewegwijzering. Uiteraard kun je wel nog gewoon gebruik maken van de fietsknooppunten.

Krijgen de routes ook weer een nummer en een a- en b-aanduiding?

De naam komt duidelijk op de routebordjes. Op het bordje lees je ook de namen van plaatsnamen. Bijvoorbeeld: Cadzand-Bad – Bad Nieuweschans. Of, in de andere richting: Bad Nieuweschans – Cadzand-Bad. De a- en b-aanduidingen komen niet terug op de nieuwe bordjes.

Komen er ook gidsen voor de vernieuwde LF-routes?

Bij de oplevering van elke nieuwe LF-route is ook een compact fietsmapje voorzien. Met duidelijk kaartmateriaal, tips en een handleiding. De compacte fietsgidsen nemen je als het ware mee aan de hand en beschrijven de route van begin tot eind. Bekijk de gids van de LF Kustroute, LF Maasroute, LF Waterlinieroute en LF Zuiderzeeroute.

Wat als ik een ‘oude’ LF-route wil fietsen?

Sommige LF-routes worden opgenomen in de nieuwe routes. Welke dat zijn, vind je in dit overzicht. De trajecten van LF-routes die komen te vervallen blijven bereikbaar via de fietsknooppunten. Te plannen bijvoorbeeld in de fietsrouteplanner of met de LF Basiskaart.

Wat is het verschil tussen een LF-route en een knooppuntroute?

De nieuwe LF-routes en knooppuntroutes blijven – net als de huidige LF-routes en knooppuntroutes –  naast elkaar bestaan. Een LF-route is een langeafstandsfietsroute met een herkenbaar thema. Een LF-route richt zich hiermee op de vakantiefietser. De fietsknooppunten vormen een landelijk dekkend netwerk van korte trajecten. Bij iedere afslag op de route staat een bordje met de richting en het nummer van het volgende knooppunt. Zo kun je als fietser zelf flexibel je eigen route samen stellen. Je kunt natuurlijk een LF-route ook combineren met fietsknooppunten.

 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen