Rondehoep fietsroute

Het open veenland van de Rondehoep
Informatie

Over deze route

  • Afstand 18 km
  • Provincie Noord-Holland

Deze route heeft alle ingrediënten voor een prachtige tocht in zich. En dat op een steenworp afstand van de grote stad! Je fietst langs slingerende veenriviertjes als de Waver en de Bullewijk, en langs moerassen van de Botshol. Onderweg zie je het open veenland van Polder de Rondehoep en de Bovenkerkerpolder.

De Rondehoep werd vroeger bemalen door molens. Op de plek van een van die molens is in 1913 een dieselgemaal geplaatst dat intussen cultureel erfgoed is en ook nog regelmatig open is voor publiek. Het gemaal kan werken en er worden demonstraties gegeven (zie www.rondehoep.nl). Het ligt tussen knooppunt 69 en 50 langs de rivier de Waver. Naast het dieselgemaal staat sinds 1997 een nieuw elektrisch gemaal dat niet toegankelijk is voor publiek. 

De Rondehoep is in de wintermaanden een belangrijk foerageergebied voor kol- en rietganzen, lepelaars uit het Naardermeer en voor purperreigers en zwarte sterns uit de Botshol. Deze laatste is een ware kraamkamer voor de natuur met rietland, moerasbos, hooiland en open water. Er broeden vele vogels, waaronder de roerdomp en de krooneend. Je passeert twee forten van de Stelling van Amsterdam: Fort Botshol en Fort Waver-Amstel. De route start bij de brug over de Amstel in Ouderkerk aan de Amstel.


Het startpunt is een suggestie. Je kunt een knooppuntenroute op elk punt oppakken.

Route PDF Route GPX

Toeristisch partner Recreatie Noord-Holland
Onze selectie in Noord-Holland

Knooppuntroutes