Zes jaar niet fietsen over de Afsluitdijk is te lang!

Nieuws
20 november 2020

De Afsluitdijk moet snel weer open voor fietsers en wandelaars. Fietsersbond, wielersportbond NTFU, Wandelnet en het Fietsplatform (Nederland Fietsland) roepen de Tweede Kamer op om hier dinsdag 1 december voor te zorgen. Twee weken geleden schreef minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dat de renovatie door een ontwerpfout in de sluizen drie jaar langer duurt. Dat de iconische dijk door een simpele ontwerpfout zes jaar gesloten blijft voor fietsers en wandelaars valt niet uit te leggen.

In maart 2019 was ineens dat bericht: Rijkswaterstaat sluit drie jaar lang het fietspad op de Afsluitdijk af, van 1 april 2019 tot 1 april 2022, vanwege het werk om de dijk te versterken. Een absurd lange termijn vonden we toen al. Logisch dat veel mensen dachten dat het een 1 april-grap was. Helaas. Het was Rijkswaterstaat menens. De vier organisatie kwamen onmiddellijk in actie met een petitie. Maar liefst 8502 fietsers ondertekenden de petitie om de Afsluitdijk open te houden. Dankzij de petitie en de gesprekken met RWS ging de Afsluitdijk in de zomer van 2019 vier zondagen open. In heel 2020 zijn fietsers en wandelaars aangewezen op de speciale fietsbus.

Fietsplatform directeur Eric Nijland vond drie jaar wachten al veel, maar nu nog drie jaar wachten is onacceptabel. ‘Er lopen heel veel belangrijke fiets- en wandelroutes over de Afsluitdijk, waaronder de populaire LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute en Ronde van Nederland. Nu we steeds meer in eigen land recreëren zijn die onmisbaar.’ Dinsdag 1 december bespreekt de Tweede Kamer de brief. Volgens Fietsersbond-directeur Esther van Garderen is het tijd voor de Kamer om de minister te corrigeren. “Mensen willen daar kunnen fietsen en lopen. Fietsers en wandelaars worden hier achteloos opzijgeschoven.”

We roepen de Tweede Kamer dan ook op om de minister te vragen snel met voorstellen te komen.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen