Veerverbinding Eemshaven Groningen en Kristiansand Noorwegen

LF Kustroute
8 november 2021

Goed nieuws voor alle Noorse fietsers die Nederland willen ontdekken. Vanaf volgend jaar april vaart er drie keer per week een veerboot tussen Kristiansand in Noorwegen en de Eemshaven in Groningen. Het veer meert aan langs de 610 kilometer lange LF Kustroute. Fietsers kunnen direct beginnen aan hun ontdekkingstocht.

Langs de Waddenkust loopt de route door één van de rustigste en dunstbevolkste delen van Nederland met diverse authentieke (terp-)dorpjes en stadjes. Door langgerekte duinstroken langs de Hollandse kust en door de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Kleine badplaatsen en historische steden zorgen voor leuke tussenstops op de route. de LF Kustroute maakt onderdeel uit van de internationale North Sea Cycle Route. Deze EuroVelo 12 voert door alle landen rondom de Noordzee, waaronder Noorwegen, en is ruim 7.000 km lang. Heb je dus de smaak te pakken? Verleg dan eens je grenzen.

Ga naar de website van de LF Kustroute

Fietsvakantie in Noorwegen

De boot pakken naar Noorwegen om langs de fjorden, door de bossen en valleien, en zelfs door de bergen te fietsen is niet alleen bijzonder, maar biedt ook volop uitdaging. Sommige langeafstandsroutes zijn zelfs alleen geschikt voor de meer ervaren fietsers en avonturiers. Daarnaast zijn er ook verschillende (korte) nationale fietsroutes voor de beginnende fietser uitgezet. Wat de routes met elkaar gemeen hebben is dat ze de steden en regio’s binnen Noorwegen verbinden, maar tegelijkertijd ook de drukke wegen vermijden.

Wie zijn hengel meeneemt kan onderweg zijn hart ophalen, vissen is voor de Noorse bevolking een manier van leven. De eindeloze meren en rivieren, en de lange kustlijn bieden volop de mogelijkheid om onderweg even te stoppen voor een goede vangst. Zie je het al voor je, na een lange dag fietsen genieten van een heerlijke wilde forel bij het kampvuur. Maar Noorwegen heeft veel meer, denk bijvoorbeeld aan de vele culturele en historische plekken, kleine dorpjes, schilderachtige locaties en interessante bezienswaardigheden. En heb je dat visje niet zelf gevangen, dan kun je onderweg proeven van de plaatselijke gastronomie.

North Sea Cycle Route

EuroVelo12 North Sea Cycle Route

De LF Kustroute vormt het Nederlandse deel van de Internationale North Sea Cycle Route, EuroVelo 12. De route brengt je via Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Schotland, Engeland, Frankrijk en België helemaal rond de Noordzee. de route gaat van land van onder zeeniveau (in nederland) naar kliffen van meer dan 1000 meter in Noorwegen. Geniet van een borrel in Schotland, fiets over de goed onderhouden fietspaden van Denemarken en verbaas je over de schoonheid van havensteden als Göteborg of Hamburg. Met de komst van de Romantika, het schip dat tussen de Eemshaven en Kristiansand gaat varen, kun je in Noorwegen proeven aan de Noorse versie van de LF Kustroute.

Ga naar de website van de North Sea Cycle Route

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen