Onze vrijwilligers ontdekken de omgeving van Gouda

Blog
27 september 2022

Het is vaste prik in de jaaragenda: de zaterdag na Prinsjesdag staat de vrijwilligersdag gepland. Voor ons geen troonrede met miljoenennota, maar wel een moment om in te gaan op de algemene ontwikkelingen en plannen van het Fietsplatform, organisatie achter Nederland Fietsland. Dit jaar waren we – net als in 2018 – te gast in Gouda. Even leek de fietstocht in het water te vallen. Vier jaar geleden kon deze wegens de enorme regen ook al niet doorgaan. De grap over Gouda en regen was snel gemaakt.

Met een goed gevulde maag gaf Eric Nijland (directeur Fietsplatform) een toelichting over het afgelopen jaar en een doorkijkje naar aankomend jaar. Aansluitend werd er aandachtig geluisterd naar Henk-Jan Dekker. Als historicus onderzoekt hij het fietsbeleid in Nederland op verschillende overheidsniveaus tussen 1920 en nu. Onderwerpen als de lange politieke strijd die resulteerde in het hoge fietsniveau van vandaag, en de rol van organisaties als ANWB, Fietsersbond, maar ook zeker Fietsplatform kwamen aan bod. Erg inspirerend om ‘samen’ de archieven in te duiken en de belangrijke rol van de sociale bewegingen door de tijd heen te zien. Ook vertelde Henk-Jan ons hoe deze beweging in wisselwerking stond met nationale en provinciale stedenbouwkundigen en beleidsmakers om de verdeling van de wegruimte en de aanleg van fietsinfrastructuur te regelen.

Met de regen leek het mee te vallen, dus regenpakken aan en gaan! Via Haastrecht, Hekendorp en Driebruggen bracht de route ons bij uitkijktoren Wierickewachter. Dat leverde een prachtige groepsfoto op. Via de Reeuwijkse Plassen en het Goudse Hout kwamen we na 21 kilometer terug in Gouda. We kunnen terugkijken op een geslaagde en inspirerende dag. We willen onze vrijwilligers bedanken voor hun inzet en enthousiasme, dat geeft ons – net als de vele leuke reacties van jullie –  volop energie om van Nederland het beste fietsland te maken!

Wil je ook de verrassend groene omgeving van Gouda ontdekken? Stap dan op de fiets en laat je betoveren door het gebied buiten de randstedelijke bebouwing van de provincie Zuid-Holland. Kronkelweggetjes, knotwilgen, plassen en rietgedekte boerderijen; ze zijn er volop te vinden. Bekijk de fietsmogelijkheden en vind aansprekende fietsroutes.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen