Mijn eerste fietsvakantie: 8 dagen fietsen viel alles mee

Reisverhalen
23 juli 2022

Dit was mijn eerste fietsvakantie die ik ooit heb gedaan. Ik fietste wel al 4.000 kilometer per jaar maar een week lang continu fietsen was iets waar ik nog niet bekend mee was. Daarom leek de 440 kilometer van de LF Zuiderzeeroute mij een leuke eerste tocht. Het was mij uitstekend bevallen! Ik ga zeker vaker een dergelijke tocht maken.

Ik ben begonnen in Amsterdam waar ik zelf ook woon en vandaar 8 kilometer gefietst naar de start van de tocht en toen kon ik echt van start. Eerst naar Hoorn en daar een overnachting gehad. Daarna even wat vrienden die in de buurt wonen bezocht voor ik door ging naar Medemblik. Deze 2 dagen had ik wat omleidingen omdat de dijken versterkt werden waardoor fietsroutes niet begaanbaar waren. Maar er waren duidelijke omleidingen aangegeven dus ik had geen moeite om deze omleidingen te volgen.

 

Dag 3 beviel het slechtste, vanaf Medemblik naar de Afsluitdijk was echt een super saaie rechte weg van bijna 20 kilometer waarbij je nauwelijks iets ziet van het IJsselmeer en waar je geen plaatsen onderweg tegenkomt. Je ziet alleen sporadisch wat boerderijen. En helaas was de afsluitdijk nog steeds dicht waardoor ik deze niet heb kunnen fietsen. Eenmaal in Friesland zie je nog steeds weinig van het IJsselmeer.

Dag 4 maakte het voor mij weer helemaal goed. Van Workum naar Lemmer was een stuk mooiere route en Lemmer zelf verraste mij qua plaats. Ik heb daar lang rond gelopen en op terrasjes gezeten 🙂 Dag 5 heb ik korter gemaakt omdat de plaatst Kraggenburg mij niet super interessant leek op Google Maps, daarom ben ik die dag eerder gestopt in Vollenhove.

Dag 6 was daarom voor mij de langste dag met in totaal ongeveer 73 kilometer fietsen naar Elburg maar ook dat is niet een afstand waar ik veel moeite mee heb. Hier kwam Flevoland weer in zicht dus wist ik dat ik nog maar een paar dagen te gaan had. Dag 7 van Elburg naar Bunschoten was weer rustig fietsen qua afstand en ik heb dan ook wat extra stops gemaakt om goed te drinken, want het was weer een hele warme dag.

Dag 8 de laatste tocht, ik heb het einde van de tocht afgereden en toen weer de 8 kilometer naar huis gefietst. Dat deed ik een stuk sneller dan de week ervoor. Denk dat ik wel weer toe was om naar huis te gaan toen ik eenmaal zo dichtbij was 🙂 Op het moment dat ik weer thuis was had ik een totaal van 471.1 kilometer op de teller staan.

Ik had perfect weer de complete vakantie met vaak wind in de rug en lekker veel zon. Ik ben echt een stuk bruiner aangekomen dan dat ik vertrok 🙂 Daarnaast viel 8 dagen fietsen mij ook alles mee. Nauwelijks zadelpijn en totaal geen spierpijn. Doordat de tochten per dag niet zo gek lang waren had ik genoeg tijd om onderweg wat stops te maken voor bijvoorbeeld een koffiepauze of een lunch en om de plaats te verkennen waar ik ging overnachten. De overnachtingen waren trouwens uiteindelijk 4x een hotel en 3x bij een adres van Vrienden op de fiets.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen