Fietsstop op Loevestein

Blog
23 juli 2021

De drie vestingen aan de Merwede – Gorinchem, Woudrichem en Slot Loevestein – waren sinds de middeleeuwen al gewilde militaire locaties en in de loop van de eeuwen steeds beter gefortificeerd.

Tijdens de LF Waterlinieroute fiets je dit belangrijk strategisch gebied in. Vanzelfsprekend werd de Vestingdriehoek dan ook opgenomen in de Oude Hollandse Waterlinie om de Fransen buiten de deur te houden. Bij de bouw en verdere ontwikkeling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie werd Fort Vuren aan de driehoek toegevoegd. Gezamenlijk bewaakte het kwartet de doorgang over de Waal. Gorinchem is de grootste vestingstad van Nederland en zeer goed bewaard gebleven. Vanaf de Dalemwal kun je een rondje lopen op een van de bastions, waar nog fier de kanonnen staan. Zowel Gorinchem als Woudrichem is een (langer) bezoek waard en er vaart een pontje naar Slot Loevestein, een slot vol verhalen dat je zeker niet mag missen!

Slot Loevestein is een oude vesting, die met haar kasteel, aarden wallen, bastions en soldatenhuisjes nog bijna dezelfde is als in de achttiende eeuw. Van verdedigingsbolwerk werd Slot Loevestein staatsgevangenis en van onderdeel van de Hollandse Waterlinie een eilandje in ‘nieuwe natuur’. Een mooie weg langs de Maas of tussen de grote grazers van het Munnikenland brengt je naar het robuuste Loevestein.

Ieder jaar wordt een belangrijk detail uit de ruim 660 jaar geschiedenis uitgelicht in een tijdelijke tentoonstelling. Natuurlijk staat ook Hugo de Groot centraal. In 2021 was het precies 400 jaar geleden dat de rechtsgeleerde via een boekenkist spectaculair uit het Slot ontsnapte. Kruip tijdens je bezoek niet alleen in de kist, maar ook in het hoofd van Hugo de Groot. Loevestein is jaarrond geopend en heeft binnen de vesting een Taveerne om met een volle maag je route te vervolgen. Ontdek meer over Loevestein, de tijdelijke tentoonstelling van dit moment en alle activiteiten op de website van het slot.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen