De wind als metgezel

LF-routes
1 februari 2018

Nog enthousiast van hun eerste fietsvakantie besloten Rien (62) en Rita (57) van Veen voor de tweede keer een lange fietstrip te gaan maken. Geïnspireerd door de verhalen op deze website kozen ze voor de 1300 km lange Ronde van Nederland. “We hebben enorm genoten en zijn – zonder pech en helemaal gezond – met heel veel leuke herinneringen terug komen”, vertelt Rien.

Windvangers

Vanuit hun woonplaats ‘s-Gravenzande zaten ze zo op de LF1 Noordzeeroute. “We vertrokken op 18 juni. Het was mooi weer, maar de wind was pittig. Dus na 96 km was het fijn om bij het overnachtingsadres van Vrienden op de Fiets in Heemskerk aan te komen.” En de wind zou nog vaker hun ‘metgezel’ zijn. Zo ook op de tocht van Heemskerk naar Den Helder. “We hadden bedacht een uitstapje naar Texel te maken. Lekker met de boot, wat het vakantiegevoel compleet maakt. Onderweg naar Den Helder moesten we bij de Hondsbossche zeewering echt een tandje bijzetten. Onze fietstassen waren extra windvangers, maar het landschap daar is zo mooi. En ondanks een extra stop op z’n tijd kom je altijd weer op het slaapadres,” zegt Rita.

Wit schapentapijt

Na Texel hebben Rien en Rita bij Callantsoog de route weer opgepakt. “We hadden gelukkig op de Afsluitdijk de wind van opzij. En daarom nog een zee van tijd om het mooie Harlingen te bezoeken.” Een goed idee, immers lekker fietsen betekent ook regelmatig afstappen.
“Op het traject van de LF10 Waddenzeeroute langs de Friese Kust zag het wit van de schapen. Een prachtig beeld, in combinatie met de strakblauwe lucht. We hebben nog even stil gestaan op de plek waar de geredde paarden wereldnieuws waren. Inmiddels waren onze benen na zeven dagen fietsen al aardig gesterkt. Dus van de tocht over het open Groninger land konden we vooral genieten”, aldus Rita.
De LF14 Saksenroute werd nu ‘geproefd’. Van Garnwerd naar Rolde en vervolgens van Rolde naar Schoonebeek. Rien vervolgt enthousiast: “Ook hier sliepen we weer bij een adresje van Vrienden op de Fiets. We kwamen gezellig met meer fietsvrienden tegelijk aan. ’s Morgens tijdens het ontbijt konden we leuke ervaringen uitwisselen.”

Van Schoonebeek naar schone was

De Saksenroute voerde hen na Schoonebeek via Duitsland naar het Overijsselse Tilligte. “Je merkt direct aan de huizen dat je in een ander land bent. Dus even heel wat anders, maar net zo mooi. Bij het overnachtingsadres in Tilligte verraste onze gastvrouw ons met haar hulpvaardigheid: met de fietstassen vol schone was konden we onze tocht richting Haaksbergen aanvaarden. Ondertussen was de temperatuur aardig opgelopen. Heerlijk om dan uit te rusten op een bankje in de schaduw.”
Enkele dagen later moesten Rien en Rita in het dorpje Berg en Dal, bij de ‘beruchte’ zeven heuvelen, aardig de weg zoeken. Het dorp lag helemaal op de schop. “Maar”, vertelt Rien, “net als altijd, kwamen we snel weer op de route. En ook dat soms uitpuzzelen waar je bent, maakt juist het LF-fietsen zo spannend en leuk!”

Spekkoper met het weer

En verder ging de tocht; eerst zuidwaarts via de LF3 Maasroute, Limburg in, en van daaruit via de LF13 Schelde-Rheinroute naar het westen. Op naar het Brabantse land, om daar de fietstocht te combineren met een tweedaagse familiebezoek. Na een laatste uitstapje naar Antwerpen fietsten Rien en Rita op 9 juli ‘s-Gravenzande weer binnen. “Juist ook die laatste dag hebben we intens genoten. Bij thuiskomst stond de teller op een dikke 1500 km, waarvan we 1400 km echt hebben genoten, 100 km hebben moeten afzien en spekkoper waren met het weer.” En die wind dan? Daar zijn Rien en Rita duidelijk over: “Ach, het hoort bij Nederland, ons mooie landje waar we trots op zijn.”

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen