De LF Waterlinieroute op de Bucketlist

Ervaring
1 mei 2022
Joop van Eerbeek
Na de LF Kustroute en de LF Zuiderzeeroute was nu de LF Waterlinieroute aan de beurt.

Toen ik de LF Zuiderzeeroute reed kwam ik in Edam al de bordjes van de LF Waterlinieroute tegen, snel nog even bij Fort Edam kijken. Dit zette de Waterlinieroute op de Bucketlist. De Waterlinieroute heb ik in 5 samengestelde dag etappes uitgereden. Elke dag keek ik hoe lang ik het leuk vond en nam dan een hotel of de trein naar huis om een andere dag verder te gaan.

Overal stapte ik af en keek lekker rond. De LF-app op de telefoon aan mijn stuur en dan gewoon de lijn volgen! Hierdoor kun je lekker rondkijken en mooi tempo houden zonder dat je bij elke kruising al je vaart verliest om de borden te moeten lezen. De app werkt super!

Onderweg was het landschap geweldig en de inventiviteit van de bedenkers van de linies overdonderend. Als iemand die heel erg geïnteresseerd is in geschiedenis en waterbouwkunde was dit echt heel interessant. De borden onderweg maken heel veel duidelijk en helpen je het landschap te “lezen”, zo kun je beter de schootslijnen en liniedijken herkennen en weet je hoe de inundatievelden werken door het openzetten van enkele inlaten of sluizen.

 

Ik vond het ook heel leuk om de verschillen tussen de stelling van Amsterdam, de Hollandse Waterlinie en de Zuiderlijke waterlinie te zien. Mooi waren ook de verschillen in bebouwing in de dorpen Noord Holland, Utrecht en de Brabantse bouwstijl.

Ook leuk zijn de vele pontjes, natuur en mooie dorpen die je onderweg tegen komt. Ik zag zelfs een bever zwemmen. De route was zeer goed bewijzerd. Dank jullie wel voor deze goede organisatie. Ik heb genoten van de route, bedankt!

 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen