De LF Kustroute fietsen was een geweldige belevenis

Ervaring
17 september 2021
John Heijkoop

woensdag 12 mei 2021 – woensdag 9 juni 2021

Aangezien ik in Zuid-Holland woon, ben ik als eerste naar Noordwijk gefietst en van daar uit naar het noorden. Daarbij is de afsluitdijk gesloten voor fietsers, zodat ik via de Texel, Vlieland en Terschelling naar Harlingen ben gehopt. De Vriendschap bracht mij van Texel naar Vlieland. Wat mij betreft een attractiever alternatief dan de afsluitdijk over te steken. Ook al zou de Afsluitdijk open zijn, zou ik ook via de Waddeneilanden zijn gegaan.

Het Friese en Groningse deel van de route is zeker de moeite waard. Maar door koude, wind, regen en veel schapenstront maakte de omstandigheden niet bijster aangenaam, maar wel uitdagend. Mede daardoor heb ik op weg naar Delfzijl een deel binnendijks gefietst. Ik dacht dat ik daardoor het Ede Staal monument had gemist. Maar bij het controleren van mijn foto’s blijkt bij het googelen op dit monument dat hij op 17 juni 2021 weer is teruggeplaatst nadat hij 4 jaar opgeslagen heeft gelegen, vanwege werkzaamheden aan de dijk. Zelf was ik op 24 mei in Delfzijl en kan ik het Ede Staal monument ook niet gezien hebben, omdat hij er niet stond. Ik heb het juiste fotopunt in Termunten gemist. Daar heb ik heel veel bosjes gezien en niet het gewenste bosje met het Kerkje er achter. Als alternatief heb ik dan maar het laatste routebordje van de oude Waddenzeeroute, bij Bad Nieuweschans op de foto gezet. Dit geeft een bijzonder gevoel om bij het eindpunt van deze mooie route aan te komen, ondanks dat er verder niet veel valt te beleven op dit punt.

Hierna ben ik grotendeels van de oost en zuidgrens van Nederland naar Bad Cadzand gefietst om het zuidelijke deel van de LF Kustroute te kunnen volbrengen. Inmiddels was het prachtig zonnig weer geworden, waardoor Zeeland een heel andere beleving werd dan Friesland en Groningen. Maar dat kwam natuurlijk niet alleen door het andere weer, maar zeker ook door de andere omgeving, met prachtige duinen en toeristische sferen, in tegenstelling tot het stille noorden. Uiteindelijk ben ik aangekomen in Kijkduin voor de laatste foto, maar ook deze plek kon ik niet vinden. Mogelijk ook omdat er een grote renovatie plaatsvond van de wegen in Kijkduin. Ook nu wist ik niet precies waar ik moest zijn voor de foto en al zoekende naar de herkenbare toren was ik al weer tussen de duinen naar Scheveningen voor ik er erg in had. Al met al is de LF Kustroute zeker een aanrader om te fietsen als je van meerdaagse fietstochten houdt. Een route met veel afwisselende landschappen en sferen.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen