Afsluitdijk
De in 1932 voltooide 32 kilometer lange Afsluitdijk veranderde de Zuiderzee in het IJsselmeer en maakte de Nederlandse zeekust in één klap 250 kilometer korter.
Al rond 1890 bepleitte Lely de aanleg van de dijk. Pas na zware overstromingen in 1916 kreeg hij als minister van Waterstaat de Staten-Generaal op zijn hand. Ongeveer halverwege de dijk, daar waar de dijk werd gesloten, staan het Monument en het beeld van de voorvechter van de dijk Cornelis Lely.
De Stevinsluizen bij Den Oever zijn vernoemd naar Hendric Stevin. Hij was zijn tijd nog verder vooruit en wilde de Zuiderzee én de Waddenzee afsluiten door aanleg van dammen tussen de waddeneilanden. Met de techniek van toen kon dat nog niet. Nu misschien wel, maar wil men het gelukkig niet.
Aan de Friese zijde, bij het Kornwerderzand, ligt een soortgelijk sluizencomplex als bij Den Oever, bedoeld voor de scheepvaart en voor het bij eb spuien van het water, dat in het IJsselmeer is verzameld. Hier vind je onder andere het Afsluitdijk Wadden Center.
Binnen vind je een interactieve expositie over het Waddengebied, de voormalige Zuiderzee en De Nieuwe Afsluitdijk. Het is een aanrader om hier een tussenstop te maken.
Locatie delen