Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Nieuws Langs de Nederlandse landgrens

Langs de Nederlandse landgrens

Gepubliceerd op 15 april 2021

Langs de Nederlandse landgrens

In het voorjaar van 2020 stond de fietstocht van Niko Winkel richting Rome gepland. In april werd al snel duidelijk dat door het coronavirus en de geldende lockdown in Italië, er een streep door moest. Ontzettend jammer, maar Niko pakte zijn idee op van een jaar of 10 geleden: fietsen langs de Nederlandse grens.

In juni begon hij langs de Groningse grens, gevolgd door Drenthe in juli. In augustus was het de beurt aan Overijssel, en Gelderland stond voor september op de kalender. Het najaar brak aan, maar het was zo verslavend dat in oktober Limburg volgde, de échte grensprovincie, aldus Niko. Het laatste deel, van Maastricht naar de Noordzee, volgde in een heel bijzondere week: de eerste week van november. Een week zonder wolken!

Afgelopen winter is hij gaan schrijven over de grensbeleving, met als resultaat een website vol verhalen over de route langs de grens met Duitsland en België. Verhalen die niet altijd betrekking hebben op een specifieke plek langs de grens, een grens die je kunt zien, fotograferen of langsfietst. Verhalen over het fenomeen, het concept en de abstracte realiteit van de grens. Soms benadrukt het de subtiele of expliciete aanwezigheid van de grens, soms juist haar schijnbare afwezigheid. Maar altijd zijn het bijzondere geschiedenissen of beschouwingen.  

Ben je na het lezen van al die bijzondere verhalen enthousiast geworden? Dan vind je op de website een routebeschrijving en GPX. De 1500 kilometer tellende route, op en over de grens, over fietspaden, over bospaden, door natuurgebieden en door boerenland, is opgedeeld in 17 etappes van rond de 80 kilometer. De route maakt helaas geen gebruik van het knooppuntennetwerk, dus wie dit gemak gewend is zal op een andere manier zijn weg moeten vinden.

terug naar overzicht >

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland