Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Nieuws Fietsvakantie en corona: ga goed voorbereid op pad

Fietsvakantie en corona: ga goed voorbereid op pad

Gepubliceerd op 05 juni 2020

Fietsvakantie en corona: ga goed voorbereid op pad

Goed nieuws, tijdens de persconferentie van woensdag 3 juni kondigde premier Rutte aan dat we vanaf 15 juni weer op vakantie kunnen. ‘Het hoofdadvies is: denk goed na wat je doet en ga je toch op vakantie, ga dan wijs op reis. Een vakantie in Nederland kan en mag.’ Aldus Rutte. Heb je altijd al een keer op fietsvakantie gewild, maar kwam het er steeds niet van? Dan is dit het moment; ook als je altijd al op fietsvakantie gaat. Ga goed voorbereid op pad en houd er rekening mee dat onderweg de situatie snel kan veranderen. Met dit artikel helpen we je om goed voorbereid op fietsvakantie te gaan. 

Veren, trein en fietsbus
Als gevolg van de coronamaatregelen zijn er diversen veren nog niet in de vaart of uit de vaart gehaald. Veren die in de vaart zijn hanteren soms een maximum aantal passagiers op de pont, stellen contactloos/pin-betalen verplicht en/of varen volgens een afwijkend schema (ivm met beperkt passagiersaanbod). Op onder meer het GVB (Amsterdam), Riveer (Gorinchem e.o) en de Maasveren (Appeltern, Lith e.o.) is het voor passagiers verplicht om een mondkapje te dragen. Vanwege de verscheidenheid aan veerponten, op de ene veerpont kan makkelijker 1,5 meter ruimte worden geboden dan op de andere, geldt er generieke mondkapjesplicht.

Het is momenteel niet toegestaan om de fiets mee te nemen in de trein. Vouwfietsen mogen nog wel mee in de trein. En ook reizigers die een aangepaste fiets gebruiken vanwege hun handicap mogen die meenemen. Wil je niet vanuit huis fietsen, dan biedt de auto wellicht een uitkomst. Achter de schermen werken wij momenteel aan lussen voor diverse LF-routes zodat je eenvoudig een ‘rondje’ kunt fietsen. 

Ben je van plan om een route over de Afsluitdijk te fietsen? Bijvoorbeeld de LF Zuiderzeeroute of de LF Kustroute (opening begin zomer)? Houd dan rekening met de werkzaamheden. Tot en met 1 april 2022 is het fietspad tussen Den Oever en Kornwerderzand gedeeltelijk afgesloten. De speciale Afsluitdijk-fietsbus brengt je kosteloos langs de werkzaamheden. Er zijn vier haltes voor fietsers en wandelaars. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Probeer de drukte rond het middaguur te vermijden. ‘s Morgens of aan het einde van de middag is het veelal rustig en voorkom je een langere wachttijd. Meer informatie over de fietsbus vind je op de website van de Afsluitdijk.  

Eenrichtingsverkeer
Op diverse smalle fietspaden, zoals in de gemeente Giethoorn, is er tijdelijk eenrichtingsverkeer ingevoerd. In de meeste gevallen zal er een omleiding ter plaatse worden aangegeven, maar het kan nooit kwaad om een goede kaart of GPS-apparaat mee te nemen. Je leest de meest actuele informatie over de fietspaden rondom Giethoorn op deze twee webpagina's:
- Welke regels gelden er voor fietspaden in Steenwijkerland?
- Maatregelen om afstand te houden op de Steenwijkerlandse fietspaden 

Fietsers Welkom!
Restaurants, cafés en terrassen gaan geleidelijk weer open en vanaf 1 juli volgen ook campings en vakantieparken, inclusief gezamenlijke douche- en toiletvoorzieningen. In de meeste gevallen in reserveren verplicht. Informeer voor vertrek naar de aangepaste maatregelen. Een overzicht van alle Fietsers Welkom! adressen vind je hier

Lees ook de algemene tips rondom corona en fietsen.

terug naar overzicht >

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland