Fietsvakantie en corona: ga goed voorbereid op pad

Corona
5 juni 2020

LAATSTE UPDATE: 18 juni 2021

Ga je op fietsvakantie? Denk goed na wat je doet en ga wijs op reis. Een vakantie in Nederland kan en mag. Heb je altijd al een keer op fietsvakantie gewild, maar kwam het er steeds niet van? Dan is dit het moment; ook als je altijd al op fietsvakantie gaat. Ga goed voorbereid op pad en houd er rekening mee dat onderweg de situatie snel kan veranderen. Met dit artikel helpen we je om goed voorbereid op fietsvakantie te gaan.

Veren, trein en fietsbus
Als gevolg van de coronamaatregelen zijn er diversen veren nog niet in de vaart of uit de vaart gehaald. Veren die in de vaart zijn hanteren soms een maximum aantal passagiers op de pont, stellen contactloos/pin-betalen verplicht en/of varen volgens een afwijkend schema (ivm met beperkt passagiersaanbod). Op onder meer het GVB (Amsterdam), Riveer (Gorinchem e.o) en de Maasveren (Appeltern, Lith e.o.) is het voor passagiers verplicht om een mondkapje te dragen. Vanwege de verscheidenheid aan veerponten, op de ene veerpont kan makkelijker 1,5 meter ruimte worden geboden dan op de andere, geldt er generieke mondkapjesplicht.

Het is momenteel toegestaan om de fiets mee te nemen in de trein. Houd wel rekening met drukte en de beperkte fietsplekken per treinstel. Reis je tussen 10 juli en 15 september met de fiets in de trein, dan is een reservering verplicht. Tenzij de fiets als hulpmiddel wordt gebruikt door iemand met een beperking, dan is er geen reserveringsplicht.  Achter de schermen werken wij momenteel aan lussen voor diverse LF-routes zodat je eenvoudig een ‘rondje’ kunt fietsen.

Ben je van plan om een route over de Afsluitdijk te fietsen? Bijvoorbeeld de LF Zuiderzeeroute of de LF Kustroute? Houd dan rekening met de werkzaamheden. Tot en met 1 april 2022 is het fietspad tussen Den Oever en Kornwerderzand gedeeltelijk afgesloten. De speciale Afsluitdijk-fietsbus brengt je kosteloos langs de werkzaamheden. Er zijn vier haltes voor fietsers en wandelaars. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Probeer de drukte rond het middaguur te vermijden. ‘s Morgens of aan het einde van de middag is het veelal rustig en voorkom je een langere wachttijd. Meer informatie over de fietsbus vind je op de website van de Afsluitdijk.

Eenrichtingsverkeer
Op diverse smalle fietspaden, zoals in de gemeente Giethoorn, is er tijdelijk eenrichtingsverkeer ingevoerd. In de meeste gevallen zal er een omleiding ter plaatse worden aangegeven, maar het kan nooit kwaad om een goede kaart of GPS-apparaat mee te nemen. Je leest de meest actuele informatie over de fietspaden rondom Giethoorn op deze twee webpagina’s:
– Welke regels gelden er voor fietspaden in Steenwijkerland?
– Maatregelen om afstand te houden op de Steenwijkerlandse fietspaden

Fietsers Welkom!
Terrassen, campings en hotels zijn weer open. In de meeste gevallen in reserveren verplicht. Informeer voor vertrek naar de aangepaste maatregelen. Een overzicht van alle Fietsers Welkom! adressen vind je hier.

Lees ook de algemene tips rondom corona en fietsen.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen