Open Monumentendag op de fiets!

Cultuur
5 september 2022

Zit er bij jou in de buurt ook een bijzonder gebouw dat je graag eens van binnen wilt bewonderen, maar dat eigenlijk altijd gesloten is? Wie weet kun je tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag een bezoekje brengen. Elk tweede weekend van september openen duizenden monumenten in heel Nederland gratis hun deuren voor publiek. Ook worden er in het hele land leuke activiteiten georganiseerd, zoals fiets- en wandeltochten, rondleidingen en demonstraties. Op site www.openmonumentendag.nl kun je per dag en locatie eenvoudig zoeken naar alle monumenten en activiteiten.

Het landelijke thema van deze 36e editie van de Open Monumentendag 2022 is duurzaamheid, met bijpassende slogan: ‘Duurzaam duurt het langst’. Samen met wandelen is fietsen de meest milieuvriendelijke manier om jezelf te verplaatsen. Een monument bezoeken doe je tijdens dit weekend dan ook op de fiets! 

Tip: combineer de Open Monumentendag met een LF-route! Zo kun je heerlijk genieten van een mooie fietstocht en het vaak nog fraaie weer in september en af en toe afstappen om een bijzonder monument te bezoeken.Een LF-route die zich hier uitstekend voor leent is de LF Zuiderzeeroute. Dit ‘rondje IJsselmeer’ leidt je door een rijke historie van de voormalige Zuiderzee die pas vorige eeuw is getemd door het plaatsen van de Afsluitdijk. Met de LF Zuiderzeeroute ontdek je wat de krachtmeting tussen mens en natuur heeft opgeleverd. Je fietst over grote stukken ingepolderd land en waterbouwkundige werken. Dit zijn monumenten op zich.  Diverse gemalen langs de route, waaronder Stoomgemaal Arkemheen en Gemaal Broeken en Maten openen deze dag hun deuren voor jou. Of vaar mee met één van de historische schepen die in de haven van Den Oever liggen.

Of wat dacht je van de LF Waterlinieroute? In dit tracé zijn drie linies aan elkaar verbonden: de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie. Bij elkaar goed voor een 410 km lange route tussen Edam en Bergen op Zoom. De route maakt uniek erfgoed toegankelijk, en verbindt natuur, cultuur en geschiedenis. De thema’s watermanagement, verdedigingswerken en het omliggende strategisch landschap zijn leidraad voor het verhaal achter de route.

Langs de LF-route’s zijn in de steden en dorpen tijdens de Open Monumentendag honderden monumenten opengesteld. Een overzicht vind je op de website van openmonumentendag.nl

 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen