Nooit alleen op het fietspad

Blog
2 april 2024

Tekst: Thomas Braun |  Beeld: Merlijn Spenkelink

Het nieuwe fietsseizoen staat voor de deur. En of je nu solo of samen fietst, op een stralende lentedag ben je nooit alleen op de Nederlandse dijken en paden. Vier fietsers over wat goed gaat en wat beter kan.

Elly Visser

Leeftijd: 66 jaar
Woonplaats:  Hoogland (Amersfoort)
Soort fiets: Toerfiets
Afstand per jaar: 10.000 kilometer

“Ga ergens fietsen waar niet veel fietsers zijn als je even flink hard wil. Bij mij in de polder kan je bijvoorbeeld heerlijk je gang gaan, daar val je niemand lastig en is er alle ruimte. En als je wel op een smal fietspad rijdt: hoe vervelend ook voor de wielrenner die in zijn flow zit, ga er niet hard langs. Toerfietsers en kinderen schrikken daarvan. Rem af, zeg goedemiddag. Kleinere groepen wielrenners vind ik een goed idee. Geen dertig, maar tien, of acht. Dat is groot zat. En schaf Strava af! Al die hardrijders die een ‘kommetje’ (snelste tijd in een klim, red.) willen rijden en je dan als een bezetene voorbij scheuren…”

 

Sebastiaan van Dijk

Leeftijd: 50
Woonplaats: Bennekom
Soort fiets: ligfiets en duofiets (Fietsmaatjes Gelderse Vallei voor mensen met een beperking)
Afstand per jaar: 5.000 km kilometer

Ligfietser Sebastiaan: “Ik erger me heel erg aan de ontoegankelijkheid van de fietspaden voor ligfietsers en handbikers. Draaien lukt met deze fietsen sowieso niet en dan is steken best een gedoe. En als er werk aan de weg is, wordt er iets geregeld dat fietsers er nog wel tussendoor kunnen. Ik kan dat nooit. Met mijn ligfiets ben ik een vreemde eend in de bijt. Ik ben breder dan jullie en lager, dus ik fiets heel defensief omdat ik zo vaak over het hoofd word gezien, ook door e-bikers. Sommige oudere e-bikers worden zenuwachtig en gaan wiebelen als ik ze tegemoet rijd. Dat kan voor hachelijke momenten zorgen.”

 

Cees van Niel

Leeftijd: 70 jaar
Woonplaats: Twello
Soort fiets: e-bike
Afstand per jaar: 9.000 kilometer

“We denken dat we goed kunnen fietsen, van kinds af aan al. Ik ben niet zo van regeltjes opleggen maar aan de onbekwaamheid van bepaalde fietsers, zouden we met z’n allen wat kunnen doen. Waarom zou je niet mensen kunnen verplichten, of adviseren, als je een e-bike koopt, om eerst ergens een paar lessen te krijgen?”

 

Paul van Dam

Leeftijd: 62 jaar
Woonplaats:
Zwolle
Soort fiets: racefiets
Afstand per jaar: 35.000 kilometer

“Ik praat bij veel verenigingen over gedrag op het fietspad. Ik heb een cameraatje op mijn fiets en zo kan ik laten zien hoe het is als zo’n enorme groep op me afkomt. Als je daar voor het eerst naar kijkt, schrik je je kapot. Of je ziet een fietser een asociale move maken. Als wielerclub mag je daar best hard op reageren. Zo’n persoon confronteren met de vraag of hij nog wel bij de vereniging hoort. Soms zie ik groepen van vijftig man. Dan stuur ik een foto naar de voorzitter: is dit wat je wil? Zo kan hij maatregelen nemen en dat collectief laten opsplitsen in groepjes van tien. Dat is overigens al een sliert van twintig meter, als ze netjes achterelkaar fietsen. En de meeste wielrenners doen dat gelukkig ook. Als de groepen niet te groot zijn, heb ik zelden problemen onderweg, integendeel. Zij groeten dan ook hartelijk, leuk is dat.”

De vier fietsers in gesprek met Thomas

Oplossingen voor irritaties op de fietspaden:

Elly, Cees, Sebastiaan en Paul hebben nog wat tips om irritaties op het fietspad te voorkomen.

  • Bredere fietspaden
  • Kleinere groepen wielrenners (max. 14)
  • Fietsles voor e-bikers
  • Alleen hard fietsen waar het kan
  • Begrip voor elkaar
  • Wees vriendelijk
  • Geef elkaar de tijd en ruimte om te passeren of in te halen
  • Groet of geef een bedankje als je er langs mag
  • Gebruik een fietsbel
  • Geef richting aan
  • Maak oogcontact
  • Gebruik de bingokaart 🙂

23 complimenten afvinken

Ook jij kunt je steentje bijdragen aan een positief imago van fietsers onderling, door onderweg iedereen die je maar tegenkomt een complimentje te geven. Om je op weg te helpen, heeft de Alliantie Samen Fietsen een bingokaart met maar liefst 23 complimenten die je aan fietsers kunt geven. Eind van de rit een volle kaart? Dan heb je BINGO!

Over de Alliantie Samen Fietsen

De Alliantie Samen Fietsen is een initiatief van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, KNWU, NTFU, VeiligheidNL en Veilig Verkeer Nederland. De organisaties werken allemaal vanuit hun eigen doelstellingen aan veilig, snel en plezierig fietsen. De Alliantie Samen Fietsen geeft het goede voorbeeld op het fietspad; de vertegenwoordigers van verschillende gebruikersgroepen van het fietspad werken samen om drukte en gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen. Met elkaar organiseren ze evenementen, lichten ze fietsers voor en zorgen ze voor meer begrip en samenwerking op het fietspad.

 

 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen