Nieuwe Hollandse Waterlinie op UNESCO Werelderfgoedlijst

LF Waterlinieroute
27 juli 2021

Yeah, er is goed nieuws voor de onlangs gelanceerde icoonroute LF Waterlinieroute. Op 26 juli 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie namelijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst toegevoegd, als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam had sinds 1996 al de UNESCO-status. De linies heten samen op de lijst nu ‘Hollandse Waterlinies’. Met elkaar vertellen ze het bijzondere militaire verhaal van de  verdediging van ons land met water als bondgenoot. Ze zijn uniek in de wereld en verdienen het om te blijven bestaan voor volgende generaties. Water als verdedigingsmiddel, dat kan alleen door Hollanders bedacht zijn! Beide linies maken deel uit van de icoonroute LF Waterlinieroute, waar ook het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie onderdeel van is.

Veel elementen van de linies zijn nog terug te zien in het landschap, zoals inundatiekanalen, batterijen en liniedijken. Met de LF Waterlinieroute fietst je door een aangenaam decor van water en spannende natuur, langs aantrekkelijke forten en vestingstadjes waar de sfeer van weleer hangt. De geschiedenis van de waterlinies komt helemaal tot leven tijdens deze tocht!   De route is 410 km lang en gaat van Edam naar Bergen op Zoom.

Over de LF Waterlinieroute

De route heeft een geheel eigen website, hier vind je informatie over de dagtrajecten, verhalen over de drie historische waterlinies, alles voor een goede voorbereiding, hoogtepunten en nog heel veel meer.  De compacte fietsgids neemt je als het ware mee aan de hand en beschrijft de gehele route. Dit en nog veel meer inspiratie, beziens- en wetenswaardigheden vind je in de 32 pagina’s tellende LF Waterlinieroute fietsgids, met losse kaartbladen. Laat je bij het fietsen begeleiden door de LF-app. Gratis en oh zo handig voor onderweg. De Waterlinieroute staat er in detail in. Net als de Fietsers Welkom! horeca en logies. En o ja, ook de veertijden vind je terug in de app. Met de app heb je in één keer alles wat je nodig hebt: de track, de kaart, het hoogteprofiel en alle voorzieningen als overnachtingsmogelijkheden en veerpontjes. Ook de LF Maasroute, de LF Zuiderzeeroute en de LF Kustroute vind je in de app.

Heb je de gehele LF Waterlinieroute volbracht? Of je dat nu in één vakantie hebt gedaan, of verspreid over bijvoorbeeld meerdere weekenden, je verdient een beloning: een schildje om op je frame te plakken, een persoonlijke oorkonde en als je het leuk vindt, vermelding in onze LF-eregalerij. Op de website en in de app zie je per dagtraject de fotolocaties. Maak op die plekken een foto en vraag je beloning na afloop aan.

Toekenning UNESCO

De UNESCO-status van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is goed voor het toerisme en voor het behoud en ontwikkeling van dit rijksmonument. De toekenning van de UNESCO Werelderfgoed status is een kroon op jarenlang werk om de Nieuwe Hollandse Waterlinie toe te voegen aan de Stelling van Amsterdam. Meer dan 60 organisaties hebben de UNESCO-nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie gesteund. Lees meer over de UNESCO-nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Ook de Romeinse Limes hebben de nominatie voor de Wereldergoedlijst verzilverd. Via de bestaande Limes fietsroute kunnen fietsers dit erfgoed al fietsend bewonderen.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen