LF Waterlinieroute geen Fietsroute van het Jaar

LF Waterlinieroute
11 april 2022

Afgelopen zaterdag is de nieuwste LF-route, de LF Waterlinieroute, helaas niet verkozen tot Fietsroute van het Jaar 2022. De eretitel werd tijdens de Kick-off van het fiets- en wandelseizoen 2022, een online event van de Fiets en Wandelbeurs, uitgereikt en ging naar The Royal Canal Greenway in Ierland. In 2021 werden al de LF Kustroute en LF Zuiderzeeroute genomineerd. We hadden uiteraard gehoopt op drie keer is scheepsrecht, maar evengoed was de nominatie – naast de vele positieve reacties die we van fietsers ontvangen – een mooie kroon op ons werk samen met de routepartners en vrijwilligers. De Badischer Weinradweg (Duitsland) en de Vlaanderenroute (België) waren evengoed genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2022.

Over de LF Waterlinieroute

Met de LF Waterlinieroute fiets je door aantrekkelijke natuurgebieden, op zoek naar Nederlands erfgoed op wereldniveau. De historische ‘Hollandse waterlinies’ zijn aangelegd om de vijand te weren door enorme stukken land onder water te zetten. Het zijn unieke ketens van militaire bouwwerken die het landschap op een bijzondere manier hebben verrijkt. Water als verdedigingsmiddel, dat kan alleen door Hollanders bedacht zijn!

De route is 410 km lang en gaat van Edam naar Bergen op Zoom: langs de Stelling van Amsterdam, via de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie. Veel elementen van de linies zijn nog terug te zien in het landschap, zoals inundatiekanalen, batterijen en liniedijken. Je fietst door een aangenaam decor van water en spannende natuur, langs aantrekkelijke forten en vestingstadjes waar de sfeer van weleer hangt. De geschiedenis van de waterlinies komt helemaal tot leven tijdens deze tocht!

Langeafstand Fietsroutes in Nederland

Fietsvakanties en LF-routes in Nederland zijn populair. In 2021 werd tijdens 756.000 trektochten een LF-route gebruikt.* Dit benadrukt nog maar eens het belang van kwalitatief goede Langeafstand Fietsroutes in Nederland. Routes die samen met regionale instanties en landelijke partners tot stand komen. Met een aantrekkelijk, afwisselend en comfortabel tracé.

Leon Hoogsteen, coördinator Productontwikkeling en PR van het Fietsplatform benadrukt deze waardevolle samenwerking. ‘Met onze partners zoeken we naar de leukste plekken om onderweg te stoppen, alleen de mooiste bezienswaardigheden die aansluiten bij het thema van de route worden opgenomen. Dit maakt het voor de fietser laagdrempelig en gemakkelijk. Het is inpakken, opstappen en bordjes volgen! Niet zo gek dus dat we het afgelopen jaar een sterke toename van het LF-gebruik zien. ’ De LF Waterlinieroute maakt samen met de LF Maasroute en de in 2021 genomineerde LF Zuiderzeeroute en de LF Kustroute deel uit van een reeks geplande LF-routes.

Over de verkiezing

De uitverkiezing van de Fietsroute van het Jaar is een initiatief van Hicle/Fiets en Wandelbeurs en heeft als doel de aanleg van kwalitatief goede fietsroutes te stimuleren in binnen- en buitenland. Ondanks alle corona-beperkingen legden juryleden afgelopen zomer en herfst duizenden kilometers in Europa af om routes in de praktijk te testen. Ze letten daarbij op criteria als wegdek, bewegwijzering, hinder van ander verkeer, fietsfaciliteiten etc. Alleen nieuwe of recent gewijzigde routes komen in aanmerking voor de verkiezing.

Nieuwsgierig geworden? Op www.lfwaterlinieroute.nl vind je alles over het tracé, de bewegwijzering, de leukste bezienswaardigheden en meer! Je hoeft alleen nog maar op de fiets te stappen.

* Eerste resultaten van het onderzoek Fietsvakanties en fietstrektochten in Nederland, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien Onderzoek, in opdracht van het Fietsplatform. De complete cijfers van het onderzoek zullen deze week nog verschijnen.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen