Langs de Kust met Huub Stapel

Blog
26 augustus 2022

Eerder volgde Huub Stapel al Europa’s meest verrassende rivier: de Maas. Nu is het de beurt aan de Nederlandse kust. Samen met Martin Hendriksma start hij in Zeeland, in het verdronken land van Saeftinge. Vanaf de Zeeuwse kust reizen ze tot aan de Eemsmonding in Noord-Groningen. Onderweg ontmoeten ze mensen die aan deze eeuwige vloedlijn wonen.  Stelselmatig hebben we de kust naar onze hand gezet, maar ze is meer dan een zeewering. Het is ook de plek van heroïsche verhalen, tradities en vertier. Dé plek om te flaneren, ijsjes te eten en de zon op te zoeken. En niet te vergeten heeft het de ideale ingrediënten voor een onvergetelijke fietsvakantie!

Tijdens de eerste aflevering struinen ze door het grootste brakwatergebied van Europa. Een wirwar aan slikken, schorren en kreken. De Westerschelde Ferry brengt ze naar naar de overkant van de Schelde. Bij het standbeeld van zijn illustere voorvader ontmoet Huub de achter-achter-…-achter-kleinzoon (x10) van Michiel de Ruyter. Hij heeft ook een indrukwekkende ontmoeting met de 90-jarige Kees Pouwelse, die als kind getuige was van de geallieerde bombardementen op zijn kustdorp.

Ben je van plan de LF Kustroute te fietsen, heb je nog net dat laatste zetje nodig of ben je geïnteresseerd in welke rol de Nederlandse kust speelt in ons leven? Stem dan de vanaf 27 augustus 2022 vijf zaterdagen om 20.35 uur af op NPO 2.

Over de LF Kustroute

Fietsen langs de Nederlandse Kust betekent fietsen met de wind door de haren. Soms wind mee, soms wind tegen, maar altijd ‘proef’ je het heerlijke kustgevoel. De 610 km lange LF Kustroute kenmerkt zich door langgerekte duinstroken langs de Hollandse kust en door de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Kleine badplaatsen en historische steden zorgen voor leuke tussenstops op de route. Langs de Waddenkust loopt de route door één van de rustigste en dunstbevolkte delen van Nederland met diverse authentieke (terp-)dorpjes en stadjes.

Er is een fietsgidsLF-app en speciale website beschikbaar. Heb je de route gefietst? Dan verdien je een beloning in de vorm van een oorkonde en een framesticker om op je fiets te plakken.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen